fbpx

Порушення доброчесності в школах: у Франківську Лілія Гриневич виступила проти репетиторства

Суспільство 16:07, 05.05, 2017

На зустрічі з освітянами Прикарпаття міністр освіти Лілія Гриневич розповіла про інтегроване навчання та професійну спеціалізацію школи, що дасть змогу уникнути поширеного наразі репетиторства.

Сьогодні на Івано-Франківщині з офіційним візитом перебуває міністр освіти Лілія Гриневич. Міністр відвідала Прикарпаття в рамках туру областями та просування реформи "Нова українська школа".

У Франківську міністр відвідала природничо-математичний ліцей, куди передали комплект навчального приладдя, та зустрілася із вчителями, викладачами та директорами освітніх закладів області. Серед іншого міністр зачепила проблему репетиторства в школах. 

"Я не можу погодитися, не можу не виступати проти вимушеного репетиторства, яке має, на превеликий жаль, місце в деяких навчальних закладах. Коли вчитель байдуже працює на уроці, а потім підкреслює батькам, що дітям варто позайматися з ним окремо за додаткову оплату. Тут є прямий конфлікт інтересів. І коли директорат з питань освіти ЄС проводив велике дослідження про доброчесність в системі освіти України, вони це вказали як один з факторів порушення доброчесності", – повідомила міністр.

Разом із тим вона визнала, що репетиторства як індивідуального навчання не уникнути. 

"Ми не можемо уникнути репетиторства як явища, бо це є навчання один на один. Індивідуальне навчання завжди буде вигравати порівняно з груповим. Коли конкретно на потреби однієї дитини працює вчитель. Репетиторство потрібне дітям з багатьох причин, і ми мусимо з цим погодитися, – наприклад, коли дитина хворіла і пропустила частину матеріалу чи коли в силу природніх здібностей їй важко щось зрозуміти", – зазначила Лілія Гриневич.

Також міністр визнає репетиторство як підготовку до ЗНО. 

"Сьогодні репетиторство масово охопило підготовку до ЗНО. Діти за ці два роки, вивчаючи одночасно 25 предметів, не можуть сконцентруватися і приділити достатньо навчального часу в школі тим предметам, які складають на ЗНО. Тому ми говоримо, що мусимо зробити школу більш профільною, щоби діти могли обирати предмети. І ми запропонуємо таку програму з 2018-2019 року",  анонсувала Гриневич.

Міністр освіти також закликала школярів і їхніх батьків сумлінно готуватися до ЗНО і не користуватися можливістю придбати відповіді на завдання в інтернеті. 

 приводу того, що пропонують в інтернеті купити відповіді на ЗНО, я прошу не довіряти цьому. Не вестися на це і не витрачати на це гроші. Тому що працівники Центру оцінювання якості освіти в першу чергу зацікавлені в тому, щоби не "витекли" правильні відповіді на завдання. Інакше сесія ЗНО буде скасована. І тоді прийдеться всім ще раз здавати. А відповідальні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності",  пояснила Гриневич. 

Лілія Гриневич повідомила, що цьогоріч систему баз даних убезпечили додатковим захистом, і будь-яке несанкціоноване втручання буде помітним. Відтак маніпуляції з результатми ЗНО в принципі неможливі. 

Що стосується кримінального провадження, порушеного за маніпуляції з результатми ЗНО керівництвом УЦОЯО, то, за словами Гриневич, "це все ще потрібно довести". "Суду ще не було, і ми не маємо результатів",  поставила крапку міністр.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: