fbpx

Порушення прав на захист: у франківському відділі поліції перевірили умови для затриманих

Суспільство 09:55, 27.03, 2019

Повторний візит без попередження до Івано-Франківського відділу поліції ГУНП України в Івано-Франківській області здійснила моніторингова група національного превентивного механізму.

Регіональний координатор та представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області та громадський монітор встановили, що залишаються невиконаними рекомендації Уповноваженого з прав людини щодо усунення порушень, виявлених під час попереднього візиту у квітні 2016 року, зазначають у прес-службі Омбудсмена.

У відділі поліції на день візиту не створено умов для тимчасового тримання затриманих осіб. Кімната для проведення слідчих дій відсутня, а слідчі дії здійснюються співробітниками поліції у своїх кабінетах, де затримані громадяни перебувають понад встановлений 3-годинний термін в умовах, які не відповідають вимогам національних та міжнародних стандартів умов тримання.

Однією з проблем у діяльності Івано-Франківського відділу поліції є неможливість використання кімнат для затриманих, оскільки тримання осіб у цих приміщеннях заборонене через невідповідність їх вимогам законодавства та відомчим нормативним актам. Фактично будь-яких заходів щодо приведення їх у відповідність до встановлених стандартів керівництво не здійснювало.

Суттєве занепокоєння моніторингової групи викликало несвоєчасне інформування працівниками поліції центру з надання безоплатної правової допомоги про випадки затримання осіб, що є порушенням останніх права на захист. Відсутня у відділі поліції і кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником.

Особа, відповідальна у відділі поліції за перебування затриманих, не достатньо володіє знаннями щодо своїх обов'язків, передбачених статтями 212-213 КПК України, що дає підстави вважати про неможливість забезпечення належного поводження із затриманими та дотримання їхніх прав, передбачених Конституцією України, КПК України та іншими законами.

Також співробітники чергової частини не володіють необхідними знаннями щодо дотримання прав уразливих груп населення на безперервне лікування. Зокрема, оперативні чергові відділу поліції не володіють інформацією про заклади охорони здоров'я міста Івано-Франківська, в яких впроваджена замісна підтримувальна терапія, про порядок дій під час доставляння осіб, які її потребують, а також щодо особливостей застосування заходів примусу до осіб, які отримують антиретровірусну терапію.

Під час візиту виявлені й інші порушення, про що поінформовано керівництво відділу поліції з одночасним наданням рекомендацій для їх усунення. За результатами моніторингового візиту будуть надіслані відповідні листи реагування до Національної поліції України.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: