fbpx

Поринути у світ фентезі, гратися з дітьми, грітися кіно і грогом: що робити в дощові вихідні у Франківську

Політика 10:09, 28.10, 2017

Осінь демонструє свої права холодом і дощами – цими днями у Франківську вогко, вітряно і незатишно. Саме час заякоритися у теплому просторі майстерень, клубів, кав'ярень. Часом зміна простору відкриває паралельні світи.

Увійти у містичну “Браму”

На весь день суботи, 28 жовтня, Франківськ входить у світ фентезі. Літературний фестиваль “Брама”, що почався в нашому місті вчора, сьогодні пропонує інтенсив для всіх, хто бачить містику чи хотів би зануритися в неї. Три локації – в Urban Space 100, в університеті Короля Данила та в книгарні “Є”, де розгортатимуться фантастичні події і майстер-класи зі створення власного фентезі. На десерт – квест.

1

Всі сьогоднішні події фесту – тут. КУРС пропонує поцікавитися такими:

11.00 – громадський ресторан Urban Space 100, вхід вільний. Микола Бакума і його фентезійна книга “Золотий маг”. Презентація і розмова з автором захопливого пригодницького фентезі для дорослих і дітей. Люди, маги, магія, єльфи, гноми, дракони, демони та боги. Новий великий світ, у який потрапляє звичайна людина з сучасного технологічного світу. Коли вирішите повернутися, можете отримати автограф письменника.  

В цей же час в університеті Короля Данила – зустріч із автором книг “Душниця”, “Порох із драконових кісток”. Володимир Арєнєв розповість про майбутнє українського фентезі. Продовжить цю зустріч воркшоп “Мала жанрова проза: де її шукати та як писати”Стівен Кінг. Український клуб та Дімка Ужасний запрошують прийти, послухати, подивитися, спробувати. З 12.00.

О 12.30 в книгарні “Є” збере шанувальників франківський письменник Степан Процюк. Він розкаже про використання алегорії у своїх романах для дітей.

З 14.00 до 15.00 можна знову повернутися в Urban Space 100 на презентацію епічного фентезі-коміксу “Сага про Сонценосців” від Дениса Скорбатюка.   

Прихильникам активного часу – містичний пішохідний квест “У пошуках таємної брами”. З 13.00 до 16.00, старт від Брами Потоцького, фініш – кінотеатр “Люм’єр”. Реєструватися потрібно за посиланням: https://goo.gl/YMBxs5 або на місці.

Фінальна подія фестивалю фентезі “Брама”  церемонія закриття і нагородження переможців конкурсу фентезі. О 16:30 у “Люм’єрі”, квитки – 50 грн. 

Для усіх, хто прийде на церемонію в карнавально-косплейних костюмах, – вхід вільний. Найкращий, певно, спосіб погратися з дітьми – це запропонувати їм карнавал.

Влаштувати сеанс електронної музики

Сьогодні о 21:00 в Urban Space 100 відбудеться концерт тернопільського гурту Nice Cream.

2

Солістка гурту має особливий вокал, і у поєднанні з електронним ритмом композиції чіпляють. Останній альбом – у стилі “техно”: https://nice-cream.bandcamp.com

Навчитися рятувати життя

Серйозна справа – Курси першої домедичної допомоги CAB проводять сьогодні у Франківську заняття. Вчать рятувати та підтримувати життя до приїзду медиків.

Заняття за сучасними стандартами. 60% – це практика, що складається з допомоги при кровотечах, ДТП, зупинці серця, інфарктах, інсультах, проблемах з грудною кліткою, епілепсії, удавленні, утопленню, опіках, обмороженнях, травмах та інших ситуаціях.

Курс розрахований на людей без базової медичної освіти, а також для медиків, які хочуть попрактикуватись на сучасному спорядженні за новими стандартами першої допомоги.
Після курсу видається сертифікат. Тривалість: один день з 11:00 до 17:00. Вартість курсу – 500 грн. Докладно – www.firstaidcab.in.ua

Осягнути сучасне мистецтво в Карпатах

Рятувальники Чорногірського пункту, що на горі Піп Іван, попередили – в горах на цих вихідних вируватиме негода з вітром і мокрим снігом. Тому краще не вибиратися у верхи, а зупинитися, скажімо, в Татарові.

“Спалах сьогодення” – новий проект Школи сучасного мистецтва, який відкривається сьогодні, 28 жовтня, в арт-просторі Zenko Foundation, що в готельному комплексі “Коруна”. Вхід  вільний.

3

У проекті молоді сучасні художники розмірковують на тему часу. “Метаморфози часу – тема гостроактуальна. Про те, що він реальний, фізично пришвидшується – і це призводить до зростання ритму людського існування, чимало мовлено та писано. І проблема теперішнього для молодого покоління українського мистецтва лишається актуальною”, – кажуть куратори Вікторія Бурлака та Аліса Гришанова у концепції проекту.

Молоді митці покажуть відеоарт, живопис, фотографію та інсталяції.

Знайти “Підкову на щастя”

Івано-Франківський обласний театр ляльок у неділю, 29 жовтня, дає виставу “Підкова на щастя”. Початок об 11.00, 13.00, квитки  від 40 грн.

4

В основі вистави – історія про лінивого Ослика. Щоб не працювати, він утікає від Баби й Діда. У лісі йому зустрічаються дедалі страшніші звірі, та розумний Ослик раз у раз уникає небезпек. Нарешті він таки повертається до Діда й Баби  вже зовсім іншим осликом. 

Вистава створена за мотивами казок Івана Франка, анонсують лялькарі. Для дітей від 3 років.

Спробувати “дитячий арт” – розпис і скульптури

Біля галереї  “Арт на мур” у франківському “Бастіоні” – традиційні недільні арт-заняття із дітьми.

5

З 12.00. ліплять з глини. Вартість – 50 грн. З 16.00 опановують розпис на склі. Вартість – 75 грн.
Роботи малюки забирають додому. Співучасть дорослих – вітається.

Затримати зловмисників разом із Томом Крузом

Відпочинковий варіант кіно – новий фільм “Баррі Сіл: Король контрабанди”, що йде у франківських кінотеатрах. Американський фільм-трилер розповідає про життя колишнього пілота авіакомпанії TWA, який став контрабандистом наркотиків у кінці 1980-х і пізніше був завербований Управлінням боротьби з наркотиками як інформатор. Головну роль грає Том Круз.

Вправний пілот, який розбагатів, працюючи на уряд США та наркобаронів Південної Америки, провернув таке, що ніхто не міг уявити. 

Зіргітися грогом і близькістю

Ще один варіант провести вихідні, час від часу потрібний нам усім. Вимкнути компи і відсунути гаджети, скрутити звук на телефонах і  просто залишитися вдома. Коли зупинити свій біг і усунути звуки зовнішнього світу, виявиться, що найбільша радість – готувати щось добре для найближчих і разом із ними. Нарізати чи помішувати, торкатися чи вдихати запахи, грітися присутністю і любов`ю. Грог при цьому виглядає не зайвим).

6

Рецептів цього зігрівального осінньо-зимового напою на основі рому в неті є досить. Спробуйте, експериментуйте зі смаком і знайдіть свій. Класичний – на каві. Починаємо з того, що готуємо каву (інший спосіб – чай). В гарячий (200 г) додаємо теминий або білий ром (60 г), сік з лимона (столова ложка), цукор (чайна ложка), кілька бутонів гвоздики та паличку кориці. Цукор можна чи й варто замінити медом. Даємо “впріти”. П’ємо, тримаючись за руки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: