fbpx

До Руслана Марцінківа написали посли Польщі та Ізраїлю – обурені відкриттям пам'ятника Шухевичу

Суспільство 14:13, 03.06, 2019

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон та Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцкі у листі до міського голови Руслана Марцінківа звинуватили головнокомандувача УПА Романа Шухевича у вбивстві десятків тисяч невинних людей та заявили про готовність "допомагати франківським школярам у відкритті правдивої історії польсько-єврейсько-української спадщини".

Посол Польщі Бартош Ціхоцкі i Посол Ізраїлю Джоел Ліон написали відкритого листа меру Івано-Франківська Руслану Марцінківу з протестом проти відкриття у місті пам’ятника командиру УПА Роману Шухевичу. 

Лист опубліковано на сторінках Посольства Республіки Польща у Києві та Посольства Ізраїлю в Україні у мережі Фейсбук.

"24 травня в Івано-Франківську відкрито пам'ятник Роману Шухевичу. Мер міста Івано-Франківськ Руслан Марцінків під час церемонії відкриття сказав, що "Роман Шухевич був видатною особистістю" і закликав пристуніх учнів тішитися виглядом золотого пам'ятника. Посол Держави Ізраїль та Посол Республіки Польща на знак протесту написали листа, в якому виступають проти рішення міської влади Івано-Франківська та нагадують дітям Івано-Франківська та їхнім батькам, бабусям і дідусям про те, що Роман Шухевич був особисто відповідальним за позбавлення життя десятків тисяч їм подібних – кулями, вогнем, ґвалтуванням, катуваннями та іншими звірячими методами – тільки через те, що вони молилися Богу польською мовою або івритом. 

Посли обох країн нагадують у листі, що люди, які вижили після масових вбивств, в яких Роман Шухевич зіграв вирішальну роль, досі живуть в Україні, Польщі та Ізраїлі, й багато із них були врятовані їхніми героїчними українськими сусідами. 

Посол держави Ізраїль та Посол Республіки Польща переконані в тому, що учнів івано-франківських шкіл слід заохочувати до вивчення їхньої історії, та виризили готовність сприяти їм у відкритті правдивої історії польсько-єврейсько-української спадщини", – йдеться у листі.

Руслан Марцінків прокоментував листа на своїй сторінці у Фейсбук.

"Кожна країна має свою історію та своїх героїв. Ми шануємо своїх та пам’ятаємо те, що вони зробили для нашої країни. Але ми також поважаємо й інші країни та шануємо нашу дружбу. У нас різне минуле, часом болюче. Ми маємо різні погляди на історичні події та постаті, адже історія кожної країни унікальна. Але ми разом йдемо у майбутнє, пліч-о-пліч. У нас спільні погляди та ми хочемо бачити наші країни вільними та демократичними. Минуле не повинно впливати на теперішнє чи тим більше псувати майбутнє. Вважаю, що кожна нація має право вшановувати та пам'ятати тих, хто поклав життя за її становлення", – написав Марцінків. 

Як писав КУРС, пам'ятник командувачу УПА Роману Шухевичу відкрили 23 травня. Участь в урочистій церемонії взяли міський голова Руслан Марцінків та лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок  

"Нескореному борцеві за незалежність України", – виголосив присвяту міський голова Руслан Марцінків.

За словами мера, цей монумент – засторога ворогам і знак для всієї України, що нація пам'ятає своїх Героїв. Автори пам'ятника – Ігор Семак та Євген Шатирко.

Нагадаємо, що звинувачення на адресу Романа Шухевича з боку польських та ізраїльських політиків лунають роками. Втім, документальних підтверджень цим обвинуваченням сторони не надають, голослівно повторюючи антиукраїнські тези радянської пропаганди. У 2008 році делегація українських істориків заявила, що під час відвідин музейного архіву в Ізраїлі не виявила там документів, які би підтверджували звинувачення про причетність батальйону "Нахтігаль" чи одного з лідерів ОУН-УПА Романа Шухевича до каральних операцій у Львові 1941-го року. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: