fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "Потенціал Івано-Франківської області не нижчий, аніж Львівської", – директор "Львівгазвидобування" Олександр Сендега

"Потенціал Івано-Франківської області не нижчий, аніж Львівської", – директор "Львівгазвидобування" Олександр Сендега

Економіка 14:37, 21.11, 2018

Днями Державна служба геології та надр продовжила 6 спеціальних дозволів на користування надрами для найбільшої державної компанії "Укргазвидобування" на 20 років. Зокрема, ліцензії продовжили на користування надрами Богородчанського, Косівського і Яблунівського родовищ. Тут видобуток веде газопромислове управління "Львівгазвидобування" державної компанії АТ "Укргазвидобування".

Про роботу й плани компанії на Прикарпатті КУРСу розповів директор "Львівгазвидобування" Олександр Сендега, який керує підприємством уже понад 12 років.

1

Олександр Сендега

– УГВ продовжили спецдозволи на користування надрами Богородчанського родовища, Косівського і Яблунівського родовищ. Наскільки важливі ці родовища в балансі "Львівгазвидобування"? Яка їхня частка?

Ці родовища перебувають на завершальній стадії розробки. Мають по кілька свердловин, з яких за добу сукупно отримують уже небагато газу  близько 9 тис. м³. Але цифра до цифри  і на загал виходить вже добра величина видобутку.

Це не нові дозволи. У нас на ці родовища ще діють попередні – до березня 2019 року. Це наказ про прийняте рішення продовжити їх, коли закінчаться терміни чинних.

– Скільки взагалі "Львівгазвидобування" добуває газу на Франківщині?

За десять місяців видобуто понад 119,5 млн м³ газу.

Від нашого газовидобутку загальні надходження лише рентної плати за користування надрами до місцевих бюджетів різних рівнів Івано-Франківщини за 9 місяців цього року складають 155 031 058,02 грн.

2

– Чи планує компанія збільшити видобуток на Прикарпатті?

Так, зараз проводиться чимало різних операцій з інтенсифікації видобутку та буріння нових свердловин на родовищах, котрі експлуатує Пасічнянський нафтогазопромисел. Це підрозділ "Львівгазвидобування". Розміщений він у Надвірній і обслуговує свердловини Гринівського, Яблунівського, Ковалівського, Косівського, Богородчанського та Битків-Бабченського родовищ.

 Усі ці родовища експлуатуються ще із середини минулого століття. Проте свердловини Битків-Бабченського, найбільшого з газових родовищ Західної України, дотепер дають 18% усього газу, котрий видобувають у "Львівгазвидобуванні". Хоча родовища старі, ми вчимося видобувати газ так, аби не втрачати, а нарощувати його кількість, бо власний газ зараз дуже потрібен Україні, щоб не залежати від російського. І вже другий рік поспіль нам це вдається. У 2017 році ми зупинили природне падіння видобутку, а цього року вже суттєво нарощуємо. Тобто наступного 2019 року газовидобуток у вашій області буде лише активізуватися.

– Компанія веде геологічну розвідку в нашій області?

У 2019 році плануємо проводити сейсмічні дослідження за технологією 2D на одній із ділянок, що ми давно маємо в експлуатації на території Івано-Франківської області. За результатами сейсмічних досліджень, вірогідно, будуть пробурені нові пошукові та розвідувальні свердловини.

Нещодавно оголошено тендер на проведення більш високоточних сейсморозвідувальних робіт за технологією 3D, теж на діючому родовищі у вашій області. Це дуже дорогі сучасні технології, що дозволяють, не спричинивши шкоди довколишньому середовищу, створити 2D і 3D моделі родовищ, щоб оцінити їх потенціал і скласти максимально точну карту буріння свердловин.

– "Львівгазвидобування" буде освоювати нові площі на Франківщині?

3Пік видобутку з родовищ, що розташовані в Івано-Франківській області, припадав на другу половину ХХ століття. Зараз вони виснажені. Тому, звичайно ж, потрібні нові площі для геологорозвідки, для відкриття нових газових родовищ.

Такі плани в АТ "Укргазвидобування" є. Подано 8 заявок. Всі необхідні матеріали оформлені та направлені на розгляд в Держгеонадра України, де, сподіваємось, будуть прийняті позитивні рішення на користь нашої компанії та держави в цілому.

Маємо надію й на співпрацю з радами усіх рівнів на Івано-Франківщині, бо тут наразі не завжди знаходимо порозуміння. На відміну, до прикладу, від Львівщини, де спільними зусиллями із місцевою владою ми досягли непоганих результатів. Сума сплачених нами тільки рентних податків за 9 місяців цього року у Львівській області  562 930 487,35 грн.

Нам потрібна підтримка громад. Справа в тому, що передгір’я Карпат вже давно добре розвідане та освоєне. Саме тут зараз ведеться видобуток вуглеводнів. Відкриття на цій території нових родовищ є малоймовірним. Необхідно рухатись вище  далі в гори і опускатися нижче – на великі глибини. У державної компанії є для цього можливості. Не лише на розвідування й розробку, а й на забезпечення високих вимог екологічних стандартів і якості розкриття нафтогазових відкладів. Це значні фінансові затрати. А зважаючи на те, що компанія "Укргазвидобування" забезпечує 75% всього газовидобутку в Україні, такі можливості у нас є. 

Потенціал Івано-Франківської області не нижчий, аніж Львівської. Однак на Франківщині є площі, віддані компаніям, котрі їх не розробляють. Тож грошей бюджет від них не отримує роками. Нещодавно "Львівгазвидобування" отримало позитивні погодження на геологічне вивчення Добротівського  полігона та Тростянецької площі на території Івано-Франківської області. Це 2 позитивні можливості з 8, бо протягом 3 останніх років ми отримали 6 відмов: на Млинівську, Лусковецьку, Верховинську, Ліщинську, Осмолодівську та Шепотську площі. Якби ми отримали можливість видобувати газ на тих площах, де наші геологи вбачали за доцільне, область уже б мала кошти на нові дороги, спорудження та ремонти шкіл, дитячих садочків, сільських медичних амбулаторій тощо. 

Чекаємо відкритих аукціонів, які Держгеонадра планують проводити з початку 2019 року. Вони повинні дати новий поштовх до нарощування газовидобування й у вашому регіоні зокрема і, як наслідок, – до значного поповнення бюджетів Івано-Франківщини. Бо що більше газу – то більше грошей залишиться у місцевих бюджетах. А це – зовсім інший рівень перспектив для розвитку області.

Довідково:

Газопромислове управління "Львівгазвидобування" є західною філією державної компанії АТ "Укргазвидобування". Працює у 5 західних областях України: Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій та Волинській. Розробляє 40 газових, газоконденсатних та нафтоконденсатних родовищ. Видобуває понад 70% усього газу на заході України. Експлуатує понад 500 свердловин, обслуговує більш як 1,5 км трубопроводів. Щодня видобуває понад 2 млн м куб. газу.

За підсумками 2017 року "Укргазвидобування" збільшила видобуток газу на 4,8%  до 15,25 млрд куб. м. В 2018 році компанія планує добути 16-16,5 млрд куб. м.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: