fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Брехня вбиває: потрібно робити наші ЗМІ якіснішими, щоб відволікати людей від російської пропаганди, – Андрій Куликов

Брехня вбиває: потрібно робити наші ЗМІ якіснішими, щоб відволікати людей від російської пропаганди, – Андрій Куликов

Суспільство 13:30, 24.05, 2017

В Івано-Франківському університеті права ім. Короля Данила Галицького відомий журналіст, телеведучий та медіа-експерт Андрій Куликов розповів про технологію заміщення неякісного інформаційного продукту в умовах війни.

Лекція відбулася у рамках проекту "Українська журналістика в умовах гібридної війни".

Як наголосив Андрій Куликов, боротися з російською пропагандою потрібно не тільки повідомляючи про брехню, а й розвиваючи власний якісний інформаційний продукт.

"Ми протистоїмо російській інформаційній пропаганді не просто тому, що так потрібно. Це, звісно, потрібно, але ми робимо це також для того, щоб зробити наші ЗМІ якіснішими, які даватимуть глядачеві якійсний продукт. Так люди відволікатимуться від пропаганди російських ЗМІ", – сказав Андрій Куликов.

Це необхідно й можливо робити, лише показуючи й розповідаючи правду.

"Ми повинні першими знаходити правду, їхати туди, шукати історії людей і розповідати їх глядачу. Так ми зможемо зацікавити аудиторію",  сказав він.

Куликов впевнений, що жителів Донбасу не можна залишати без інформації українських ЗМІ, неприпустимо відмовлятись від цієї частини території України.

"На Донбасі живуть такі ж люди, як і в нас тут. Не можна говорити, що вони самі того хотіли і тому треба відмовитись від Донбасу",  наголосив експерт.

Андрій Куликов пояснив, що таке "технологія заміщення інформаційного продукту".

"Потрібно не просто казати, що вони брешуть. Треба давати людям цікаву і потрібну інформацію, яку їм раніше ніхто не розповідав",  зауважив Куликов.

Він також додав, що не можна маніпулювати інформацією.

"Є випадки, коли кореспондент в зоні АТО просить військового постріляти, щоб зняти відео для сюжету. Цього не можна робити. Він ще постріляє, коли буде потрібно. Бо зараз можуть почати стріляти у відповідь. Тому це контрпродуктивно",  сказав Андрій Куликов.

На думку Куликова, людей важко привчити до іншого інформаційного продукту, навіть якщо він якісний. Він впевнений, що на це потрібно час: споживачеві треба звикнути. 

Куликов вважає, що війна в Україні надовго, а тому необхідно створювати якісний український продукт. Якщо це місцеве телебачення, то старатись виносити продукт на всеукраїнський рівень. Експерт розповідає, що така практика поширена в інших країнах, коли місцеві телебачення обмінюються інформаційними телепрограмами.

Також Андрій Куликов впевнений, що на ринку забагато українсьих телеканалів, їх часто використовують тільки заради політичних цілей.

"Інформація розпорошується, цілі команди йдуть з одного телеканалу на інший, немає стабільності. Потрібно провести аудит і закрити 15 з 20 всеукраїнських телеканалів. Це недемократично стосовно працівників тих телеканалів, але демократично до глядача, адже він тоді матиме якісний інформаційний продукт",  сказав Андрій Куликов.

Про проект "Українська журналістика в умовах гібридної війни":

Мета проекту – забезпечити підготовку представників івано-франківських ЗМІ до ефективної роботи в умовах військового конфлікту між Україною та Росією, до професійного висвітлення оперативної інформації та вміння об’єктивно оцінювати її потік з різних джерел; а також навчити протистояти методам гібридної війни, яку ведуть російські мас-медіа.

В рамках проекту проведено серію навчальних семінарів для журналістів та кореспондентів місцевих та національних ЗМІ. 

 

Проект впроваджує Івано-Франківський прес-клуб реформ у партнерстві із Регіональним туристично-інформаційним центром за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди виконавців, учасників проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: