fbpx

Потиснути руку я готовий, але вини за собою не відчуваю, – Міхалець про конфлікт з ветераном АТО

Суспільство 13:56, 09.09, 2016

Спроба вирішити конфлікт між ветераном АТО, інвалідом другої групи Іваном Чайковським та начальником патрульної поліції Івано-Франківська Дмитром Міхальцем на спільній прес-конференції провалилася.

Як повідомляв КУРС, ветеран АТО, боєць батальйону спецпризначення "Івано-Франківськ", інвалід другої групи Іван Чайковський звинуватив начальника патрульної поліції Дмитра Міхальця у побитті та дав свідчення за цим фактом у прокуратурі. Сутичка, за словами Чайковського, відбулася в кабінеті Міхальця. Згодом на сторінці Фейсбук Дмитро Міхалець заперечив обвинувачення ветерана АТО та запевнив, що ніхто нікого не бив.

Дві сторони прийшли на прес-конференцію з чисельними групами підтримки. Підтримати Дмитра Міхальця прийшли колеги по службі з Івано-Франківська та Києва, серед яких учасники АТО. Івана Чайковського прийшли підтримати побратими АТОвці та громадські активісти.

"Ця ситуація не вигідна нікому, вона дискредитує як учасників АТО, так і працівників поліції", – зазначив модератор зустрічі, ветеран АТО, активіст Андрій Фармуга.  

Учасники конфлікуту по черзі розповіли своє бачення того, що сталося того дня.

Першим був Іван Чайковський:

"У понеділок, коли я отримав документи на інвалідність, мені сказали поїхати у пенсійний фонд, – почав пояснення Іван Чайковський.  Приїхавши на вулицю Січових Стрільців, я припаркувався згідно з розміткою. Кілька хвилин був у Пенсійному, вийшов, а там стоять патрульні. Кажуть, що я порушив. Відпустіть, кажу, я групу переоформив. Вони сказали, що у нас є 26 учасників. І будуть штрафувати, бо штрафують усіх порушників. Мене це обурило, я підійшов до них, забрав свої документи і сів у свій автомобіль. Я не заперечую, може, я ображав їх. Я був дуже схвильований. Коли вони записали мої дані, я хотів їхати, але вони не відпустили, бо сказали, що треба чекати, поки не оформлять постанову. Потім приїхав ще один екіпаж і патрульні сказали, що я п’яний. 

Далі Чайковського попросили здати тест на драгері. Коли пристрій показав нулі, ветеран отримав постанову і поїхав. 

Помилку у постанові патрульних Іван Чайковський побачив уже наступного дня тоді і вирішив поїхати до Управління патрульної поліції.

"Спочатку я пішов до зама і сказав, що так і так, вказано не той знак і я хочу оскаржити постанову. Він сказав, що протягом трьох днів розглянуть її. Потім я зустрів начальника на сходах, ми поздоровалися і я сказав, що зайду до нього. Через хвилин 10 я був у нього під кабінетом".

Коли ветеран АТО зайшов до кабінету начальника патрульної поліції туди увійшала і замкомандира батальйону.

"Я розповідав, а мене Міхалець весь час перебивав і посміхався: "Ну і що, ну і що?" Я показую йому постанову і кажу, що не той знак мені написали, а він не реагує… Тоді спитався, чи знають вони, що це за знак взагаді. Він мені не зміг сказати.

Тоді Іван додав:

"Як ви можете бути керівниками поліції, якщо елементарного не знаєте?" 

Після цього за словами Чайковського, Міхалець встав з-за столу. А він звинуватив Міхальця у неповазі до ветеранів АТО і кинув на стіл своє посвідчення. Тоді Міхалець вхопив його за руку, потягнув на себе і кинув до землі. 

Чайковський зазначив, що не відразу звернувся до правоохоронних органів, тому що очікував на вибачення від Міхальця. 

"Я чекав майже добу, щоб Міхальцю пройшли нерви, щоб він вибачився. Проблема не у синцях, проблема  у людській гідності".

Після цього Дмитро Міхалець пояснив свою версію того, що сталося в кабінеті.

"У понеділок звернувся пан Іван, який сказав, що неправильно складено постанову. Він почав розповідати, що учасник АТО і що працівники поліції не мали права виносити йому постанову. Йому зразу було сказано, що перед законом усі рівні. Потім він дістав телефон і махав ним перед командиром батальйону і показував знак. Потім дістав посвідчення учасника бойових дій і кинув у мене. Я, сидячи за столом, попросив його покинути кабінет. Далі реакції ніякої не було. Я встав з-за стола і попросив його знову покинути кабінет. Я підійшов до нього, взяв за руку і сказав, що ви самі покидаєте кабінет або ми вас виведемо. Він сказав, що кабінет покине сам. Ми з командиром батальйону зібрали його документи і віддали їх пану Івану. Він вийшов. Фізичної сили до нього ніхто не застосовував!"  стверджує Дмитро Міхалець.

Дмитро Міхалець визнав, що його підопічні таки помилилися при складанні постанови і наразі проводиться службова перевірка щодо працівників, які склали неправильну постанову.

Присутній на прес-конференції Василь Андріїв запитав Міхальця, чи має він право до всіх, хто приходить до нього у кабінет, застосовувати фізичну силу.

"До мене протягом дня звертається багато скаржників. До мене в кабінет часто приходять люди, більшість з них поводяться адекватно. Тут ми нічого не будемо демонструвати: хто, як, кого брав. Ніякого рукоприкладства не було, це не було побиття, це був чоловічий конфлікт!"  наголосив Міхалець.

Керівник патрульної поліції також зазначив, що відео з кабінету немає, а до справи долучено відео з камер спостереження у коридорі.

"У моїй роботі такий конфлікт не перший, але я ніколи не думав, що таке може статися. Я дуже шкодую, що у мене не було камери у кабінеті. Тому тепер дав розпорядженя, щоб тут встановили камери",  додав поліцейський.

Юрист Олексій Драпак, коментуючи нібито застосування фізичної сили Міхальцем, пояснює, що згідно із законодавством, начальник патрульних не мав права брати Івана Чайковського за руку.

"Заходами фізичного впливу є будь-яка дія. Працівник поліції без попередження не має права взяти людину за руку. Також згідно із законом фізичний вплив заборонений щодо осіб з обмеженими можливостями. Де-юре, якщо пан Іван наголошував, що він інвалід, то у працівника поліції у голові мало відкластися, що до нього не можна застосувати фізичний вплив, навіть взяти за руку",  сказав юрист.

Присутні поцікавились у Міхальця, звідки у Чайковського з’явився синець, на що той відповів, що з повідомленням про цю подію він звернувся лише через добу і де взявся у нього синець, невідомо.

За свого начальника заступився патрульний та ветеран АТО Сергій Янчук.

"Що таке застосування сили? Я сьогодні підійшов до Андрія Фармуги та поздоровався  то я що застосував до нього силу? Зараз іде перегравання. Я працював юристом, і це все, що зараз говорять, – маніпуляції! При всій повазі до Івана як до побратима, я не думаю що там було застосування сили",  зазначив Сергій Янчук.

Врешті сторони поділились власним баченням вирішення ситуації.

Іван Чайковський погодився потиснути руку Дмитру Міхальцю, якщо той вибачиться і визнає свою вину.

"Я зразу говорив, що готовий був миритися відразу,  зазначив Чайковський.  Я не злопам’ятний. Я наголошую, що це не розголошував, бо чекав, поки людина прийде, визнає помилку і вибачиться. Не справа у синяках, я набагато гірші пережив. Я пожму людині руку, якщо вона визнає свою вину!"  сказав Чайковський.

Дмитро Міхалець запевнив присутніх, що поважає людей, які воювали, але йому неприємно бачити, коли цим статусом зловживають. Він вважає, що у цій ситуації вжив адекватних заходів для припинення конфлікту.

Він також зазначив, що коли прийшов у поліцію, то не рвався до посад, а прийшов змінювати країну та повертати довіру до поліції:

"Я пожертвував своєю сім’єю, я живу роботою. Я за своїх колег стоятиму горою, я їх поважаю і завжди буду поважати. Вашу ініціативу, як спілку учасників АТО, я поважав з самого початку, незалежно від цієї ситуації. Це конфлікт, і моя задача надалі продовжувати працювати. Потиснути руки я готовий. Мені прикро, що я як керівник допустив такий конфлікт, але за собою я вини не відчуваю",  зазначив Дмитро Міхалець.

Депутат Івано-Франківської міськради, ветеран АТО Андріан Волгін вважає, що конфлікт мав бути вирішений особисто між Іваном Чайковським та Дмитром Міхальцем, а не виноситись у Фейсбук.

Також депутат припустив, що істинною причиною ситуації може виявитися конфлікт між міліцією і поліцією. 

"Конфлікт настільки роздувся, що якщо копнути глибше, то може виявитись, що це конфлікт між поліцією і міліцією. Ви мали це вирішити між собою, а не викидати на Фейсбук. Конфлікт такий, що зараз ми уже не вичерпаємо його",  сказав Андріан Волгін.

Завершилася зустріч тим, що Іван Чайковський з частиною своїх прихильників покинули зал. Слідом за ними вийшли Дмитро Міхалець і патрульні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: