fbpx

"Повернемо гідність учням!" - у школах Прикарпаття 24 мільйони витратять на туалети

Суспільство 15:06, 16.04, 2019

Під час робочого візиту на Івано-Франківщину міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала нові цьогорічні спеціалізовані програми в середніх закладах освіти, що їх фінансує МОН.

КУРС писав, що Лілія Гриневич на Прикарпатті перевірила, як готують вчителів НУШ та вчать у лікарнях. 

В обласному Інституті післядипломної освіти вчителів міністр освіти повідомила про напрями розвитку освіти на Прикарпатті відповідно до цільових програм, які фінансуються з держбюджету. 

"Ми продовжуємо забезпечувати школи кабінетами хімії, фізики і біології, бо дуже важливо підняти якість природничої освіти. Також створюємо умови для підключення до інтернету всіх шкіл. Вже виділили на це мільярд гривень. 700 тис. грн. – на підключення і покращення якості інтернету, а 300 тис. грн. для придбання комп’ютерів там, де їх немає. На Івано-Франківщині це до 20% шкіл, переважно у маленьких містах та в сілсьькій і гірській місцевості", – поінформувала Лілія Гриневич. 

Також вона зазначила, що буде продовжена Програма "Шкільний автобус". 

"І хочемо наршті разом із органами місцевого самоврядування припинити таке ганебне явище, коли не задовольняються в школах базові потреби дитини", – зазначила Лілія Гриневич.

Для цього МОН, повідомила вона, започаткувала програму "Гідність дитини". 

"Хочемо повернути гідність учням! Ця програма має на меті повністю в усіх навчальних закладах влаштувати теплі вбиральні. Наприклад, на Івано-Франківщині з усієї держсубвенції цьогоріч виділяють 24 млн. грн. саме для тих шкіл, де немає на сьогодні теплих вбиралень. І діти, враховуючи кліматичні умови, півроку знаходяться в стані стресу, коли мусять йти на вулицю в будь-яку погоду. Це кілька десятків шкіл", – пояснила міністр. 

Спільно з Міністерством регіонального розвитку та навздогін фінансуванню МОН запропонувало навчальним закладам вже розроблені типові проекти шкільних вбиралень.

"Щоби вбудовані вбиральні були і архітектурно сумісні з приміщеннями шкіл, залежно від кількості учнів у цих школах. І щоби адміністрація могла бачити різні технологічні рішення та обрати зручне для себе", – зазначила Гриневич.

Міністр акцентувала, що всі спеціальні програми розвитку системи освіти передбачають співфінансування з місцевими органами самоврядування. Так, програма із закупівлі шкільних автобусів для сільських шкіл мусить мати частку 30% фінансування з обласного бюджету. Придбання устаткування для шкіл за програмою НУШ – відповідно 5% місцевого співфінансування.

"В такий спосіб утверджуємо підхід, що система освіти потребує спільних зусиль", – констатувала Лілія Гриневич. 

Раніше заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе повідомляв, що в 10% українських шкіл туалети для школярів досі розташовані на вулиці. В основному це навчальні заклади, які знаходяться у селах та невеликих містах. Частіше за все – початкові школи, де навчається ще зовсім малеча. 

За словами Парцхаладзе, зараз більше 30% навіть тих вбиралень, що знаходяться в приміщеннях шкіл, потребують термінового ремонту. Є випадки, коли ремонт проведений, але не встановлені дверцята на кабінки або немає туалетів для потреб дітей з інвалідністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: