fbpx

Рятувальники закликають прикарпатців дотримуватись правил пожежної безпеки під час свят

Суспільство 11:50, 28.12, 2015

Протягом останніх років в Україні та в Івано-Франківській області кількість пожеж зростає.

Про це повідомив заступник начальника Управління з державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Віктор Іваницький під час брифінгу на тему "Безпека новорічних та різдвяних свят на Прикарпатті".

Він зазначив, що на сьогодні зареєстровано 2957 пожеж у порівнянні з 1850 пожежами у 2014 році. У вогні 51 особа загинула, з них – двоє дітей.

За 31 грудня 2014 року і 1 січня 2015 року на Прикарпатті зареєстровано більше двадцяти пожеж, загинули 3 людини.

З метою уникнути минулорічного досвіду рятувальники нагадують правила пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового року і Різдва.

Пожежній безпеці ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні новорічні аксесуари ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й "розтікаються", а тому ліквідувати загоряння буде сутужніше. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит).

На ялинку не можна встановлювати свічі й бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватним "снігом" і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежне просочення (ця інформація вказується на упаковці).

Варто дотримуватись й правил електробезпеки. Для прикрашання ялинки не можна використовувати несправні й несертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до проводів і розеток.

Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, і в процесі установки ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинкові прикраси повинні бути легкими. Це можуть бути банти, шишки та кулі зі склопластику.

Святкування Нового року та Різдва Христового на Прикарпатті має свої особливості. Оселі часто прикрашають дідухами, павуками, зірками, виготовленими зі соломи чи інших горючих матеріалів, які підвищують ризик виникнення пожеж. Тому слід тримати такі прикраси подалі від свічок, нагрівальних приладів.

При купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання  то виріб є несертифікованим, тому користуватися ним небезпечно.

Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.
Ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов’язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб.

Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необхідно пам’ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.
Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись у нетверезому стані.

Керівник цивільного корпусу "АЗОВ" Сергій Сивачук акцентує на моральній стороні використання піротехнічних засобів і звертається до мешканців області із проханням зважати на військовослужбовців, які повернулися з АТО, яким використання таких засобів може асоціюватися зовсім не зі святковим настроєм, а з війною. Також нагадав про загрозу терористичних актів у святковий час.

Читайте також: Франківців закликають відмовитись від гучних святкувань та феєрверків. ВІДЕО

Як повідомлялось раніше, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підписав розпорядження про заборону використання піротехнічних засобів у місті.

Нагадаємо також, що за використання феєрверків передбачено штраф від 34 до 170 гривень.

Рятувальники закликають громадян дотримуватися зовсім нескладних правил пожежної безпеки, щоб святкової атмосфери не затьмарили вогневі трагедії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: