fbpx

Право першої шлюбної ночі: Долина і Бурштин продемонстрували досвід об’єднання місцевих громад

Суспільство 14:45, 18.06, 2015

Досвід об’єднання громад із центрами у містах Долина і Бурштин поширюють як приклад для інших громад Івано-Франківщини. Загалом на Прикарпатті над об’єднанням працюють 70% громад. За основу беруть перспективний план уряду, але допрацьовують його.

"Нові територіальні громади матимуть преференції не тільки у фінансовому забезпеченні, але й в управлінні землею. До земель новостворених громад увійдуть землі поза межами населених пунктів, що об’єднаються", – представив перспективи показових прикарпатських громад  Дмитро Дзвінчук, професор, директор Офісу реформ в області.

Він наголосив, що досвід піонерів адмінреформи особливо цінний позитивними напрацюваннями, які варто переймати іншим громадам, які також стали на шлях об’єднання. А таких на Франківщині, за його словами, вже більше 70%. Громади, які працюють над об’єднанням, взяли за основу урядовий перспективний план. Але не без корекції.

"Не буде ані 40 громад, як пропонує уряд, ані 74, як напрацювала місцева робоча група. В кінцевому підсумку ми вийдемо на 55 об’єднаних територіальних громад", – повідомив про хід об’єднання Дмитро Дзвінчук.

Щоправда, на Долинський район корегування не поширюється. Тут ідуть точно за перспективним планом – громади об’єднуються, повідомив "двигун" місцевої адмінреформи, міський голова Долини Володимир Гаразд, як і було передбачено, довкола трьох центрів. Це місто Долина, селище Вигода і село Витвиця. Що стосується фінансової спроможності останньої громади, то вона "кульгає", каже Гаразд. Однак, – без варіантів.

Процес об’єднання громад на Долинщині, вдався до порівняння міський голова райцентру, наразі проходить етап "заручин" – створюється робоча група, до якої входять сільські голови, представники райради та РДА. Після домовленостей перейдуть до "шлюбу" і "розпису", намагатимуться вкластися у термін до 15 липня, щоби вже з 2016 року жити з новим фінансуванням. Долинська громада має шанс пройти цей шлях першою, об’єднавши разом із містом 19 прилеглих сіл. 

Якщо йти за порівнянням, то Бурштинська громада просунулася далі і вже використала "право першої шлюбної ночі". Як повідомив міський голова Бурштина Петро Куриляк, місто Бурштин та 17 довколишніх сіл подолали процес громадських обговорень та отримання рішення сесій місцевих рад і спромоглися укласти Статут нової територіальної громади та обговорити його.

За словами Петра Куриляка, Бурштин є першою в області територіальною громадою, яка об’єдналася не лише процедурно, але й на практиці.

"У нас ще немає фінансування для нової громади, але ми, міська рада Бурштина, вже взяли на себе піклування про села, що висловили бажання з нами об’єднатися,  розповів мер. – Почали працювати вже, щоби показати людям переваги такого союзу. Село Озеряни звернулося, щоби прогорнути 12 км дороги,  ми послали грейдери. Куропатники попросили покосити стадіон – на ньому проводимо чемпіонат з футболу нової Бурштинської громади. Косимо. Тенетники попросили вирішити проблему із транспортним сполученням  з вересня буде працювати новий автобусний маршрут Тенетники – Бурштин".

За словами міського голови Бурштина, до об’єднаної громади просяться ще 5 сіл з Галицького і Калуського районів – цими днями вони мають представити документи, які дозволять їм улитися в нову Бурштинську громаду.

Економічну спроможність, а відтак успішність міста Бурштин, не приховує Петро Куриляк, зумовлює розташування тут ТЕС і дуже тісна співпраця з її власниками. Із компанією ДТЕК, яка є частиною холдингу Ахметова, у Бурштина підписана Стратегія соціального партнерства на 2013-2015 роки в сумі 11,5 млн грн. На умовах співфінансування це дало змогу Бурштину реалізувати місцевих проектів на більш як 20 млн грн – йдеться про дороги, медичні заклади, енергоефективні проекти в освіті тощо.  Стратегію-2016-2018 Бурштин готує, відзначив Куриляк, уже із врахуванням потреб сіл, які увійдуть в нову громаду.  

Наступної п’ятниці, 27 червня, сесія Івано-Франківської обласної ради розгляне подання новостворених громад. Попереднє обговорення запланували на понеділок, 22 червня. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: