fbpx

Голодна кутя: православні християни відзначають Водохресний святвечір

Суспільство 16:41, 18.01, 2018

Сьогодні у віруючих закінчуються "святі дні", в які Церква святкує Різдво Христове.

Православні християни сьогодні зустрічають Водохресний святвечір – день суворого посту, що передує святу Хрещення Господнього, або Богоявленню.

З настанням Водохресного святвечора у віруючих кінчаються святки – "святі дні", в які Церква святкує Різдво Христове, і щотижневі пости по середах і п'ятницях скасовуються.

Напередодні Водохреща святкується Святий Вечір, на який готують пісні страви і голодну кутю. В день напередодні Водохреща дотримуються суворого посту, як і на Різдво. Весь день не можна нічого їсти, пише УНІАН, навіть дітям і людям похилого віку. Від посту звільняються вагітні і хворі.

Традиційно готували голодну або бідну кутю: тільки крупа, мед і родзинки. На стіл подавали непарну кількість пісних страв. Зазвичай на водохресний Святвечір готували гречані млинці, квашену капусту, пироги з рибою, картоплею, вареники, кисіль. На стіл ставили свічки, залишаючи тільки трохи приглушеного світла.

Домашня вечеря в колі сім'ї зазвичай проходила дуже тихо, без гучних розмов і надмірних веселощів. Колядувати дозволялося  аж до Стрітення. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: