fbpx

Православні і греко-католики святкують Яблучний Спас

Суспільство 11:27, 19.08, 2014

Православні християни і греко-католики святкують свято Преображення Господнього, яке також називають Яблучний Спас або Другий Спас.

Це свято було встановлено церквою приблизно в IV столітті на честь події, що відбулася в останній рік земного життя Сина Божого. Як сказано в Євангеліях від Матвія, Луки і Марка, незадовго до своїх хресних страждань Христос відкрив своїм учням Петру, Якову та Іоану чудо Преображення. Піднявшись з ними на розташовану неподалік від Назарета гору Фавор, він преобразився перед ними: обличчя Спасителя просяяло, як сонце, одяг став білим, як світло. Тоді ж Христу з'явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили з ним про те, що його кров спокутує гріхи людські. А зі світлої хмари над ними пролунав голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм улюбленим Сином.

В Яблучний Спас несуть до церкви на освячення яблука та інші фрукти нового врожаю.

За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.

Вважається, що це свято покликане нагадати людям про необхідність духовного преображення. За традицією, в цей день спочатку пригощали яблуками рідних, близьких, а також сиріт, незаможних, як спомин про предків, і лише потім самі їли.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: