fbpx

У Верховній Раді представники громад, що блокують дорогу в Делятині, пообіцяли всеукраїнський страйк. ВІДЕО

Суспільство 17:24, 07.06, 2018

Сьогодні у Верховній Раді відбувся брифінг представника протестувальників, що сьомий день блокують дорогу в Делятині, капелана Миколи Мединського, народного депутата від Надвірнянщини Юрія Дерев'янка і депутата обласної ради Ольги Федишин.

Нагадаємо, у Делятині й Стопчатові мешканці сіл Заріччя, Чорний Потік, Білі та Чорні Ослави, Баня-Березів, Верхній Березів, Нижній Березів, Стопчатів, Акрешори, Текуча з 1 червня блокують трасу Н-09 Львів – Мукачево, вимагаючи давно обіцяного ремонту дороги “Делятин – Яблунів”. У серпні минулого року тендер на ремонт цієї 35-кілометрової дороги виграла компанія “ПБС”, пов’язана з нардепом Олександром Шевченком. Однак передбаченого фінансування в сумі 40 млн грн вистачить лише на 10 км капремонту. Люди вимагають від ОДА та куратора Прикарпаття нардепа Анатолія Матвієнка збільшити кошторис майже втричі і відремонтувати всю дорогу. 

Протестувальники провели перемовини з представниками прикарпатських нардепів, щоби ті внесли питання ремонту дороги на розгляд парламенту. Профільний комітет ВРУ вчора питання розглянув, але не знайшов вирішення проблеми. Тому сьогодні учасники акції протесту відновили блокування дороги з 12.00 і попросили людей утриматись від поїздок, повідомляє у Фейсбук спільнота “Дорога Яблунів – Делятин”.

Також сьогодні у Верховній Раді відбувся брифінг представника протестувальників капелана Миколи Мединського, нардепа Юрія Дерев’янка і депутата Івано-Франківської облради Ольги Федишиної.

Микола Мединський звернувся до Президента України, до прем’єр-міністра та до голови ВРУ, а також до голів Івано-Франківської ОДА і обласної ради та “до всіх, хто може посприяти” з проханням відреагувати на вимоги людей і вирішити проблему.

“Негайно розпочати та завершити ремонт дороги Яблунів – Делятин. Або зробити це найближчим часом. Негайно відреагувати та вийти до людей голові ОДА пану Гончаруку. Тиждень вже люди під сонцем, а влада робить вигляд, що нічого не відбувається,  виступив у парламенті Мединський.  Коли люди просять вирішити проблему, що вони отримують у відповідь? У відповідь люди отримали погрози від пана нардепа Матвієнка та пана голови РДА Надвірнянщини. Погроза звучала так: якщо ви не замовкнете і не перестанете страйкувати, то не отримаєте навіть ті 40 мільйонів, які є передбачені на ремонт дороги”. 

Микола Мединський попередив, коли протестувальників не почують і цього разу, вони ініціюють обласний страйк. “Якщо ж не буде реакції і на цей крок, ми залишаємо за собою право ініціювати всеукраїнський страйк із залученням громад з подібними проблемами. Це буде боротьба во ім’я торжества і перемоги Божої правди на українській землі”,  виступив капелан.

Вимоги протестувальників в парламенті підтримала депутат Івано-Франківської обласної ради Ольга Федишина.

“Як представник мешканців сіл Чорні Ослави та Чорний Потік, я неодноразово зверталася до депутатів на сесіях облради, порушувала це питання у десятках своїх депутатських звернень. Реакція полягала лише у забезпеченні ремонту невеликих ділянок дороги в 2015 та 2016 роках. Загалом дорога перебуває у катастрофічному стані. І заручниками цієї ситуації стали мешканці багатьох сіл Косівського та Надвірнянського районів. Звертаюся до голови Івано-Франківської ОДА, а також до Кабінету міністрів України: нарешті почуйте людей, почуйте їхню проблему. Втрутьтеся у цю ситуацію та вжийте всіх необхідних дій і заходів для того, щоби ремонт дороги був розпочатий та завершений цього року”, – закликала Ольга Федишина.

До прем’єр-міністра Гройсмана та до Президента Порошенка разом із земляками звернувся і прикарпатський нардеп Юрій Дерев’янко.

“Звертаюся дати відповідні доручення голові ОДА Гончаруку вийти до людей, вирішити проблему, не ганьбити й не блокувати туристичний Прикарпатський край своєю бездіяльністю. Негайно це зробити. Якщо ви, маю на увазі голову ОДА, не можете відреагувати на вимоги людей, ідіть з посади негайно! Також це стосується і голови Надвірнянської РДА, який має наглість лякати людей, які висловлюють свій громадянський протест. Шановний пане Прем’єр-міністре, шановний пане Президенте, дайте відповідні доручення і проявіть солідарність з людьми, якщо ви дійсно є влада, яка заслуговує на повагу”, – зазначив нардеп.

Тим часом сьогодні у Делятині та Спочатові продовжують блокування доріг у режимі 40Х20: на 40 хвилин дорогу закривають, а потім на 20 хвилин відкривають для проїзду.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: