fbpx

Представники ОБСЄ зацікавились пілотним проектом формування територіальних громад на Франківщині

Суспільство 16:03, 06.07, 2015

В облдержадміністрації відбулася зустріч керівника апарату облдержадміністрації Руслана Панасюка та делегації Офісу реформ із представниками Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Під час зустрічі обговорили процеси об’єднання територіальних громад на Прикарпатті, рівень їхньої готовності та терміни, в рамках яких ці громади будуть об’єднані.

Як зауважив керівник апарату облдержадміністрації Руслан Панасюк, завданням обласної влади та Офісу реформ є максимальне сприяння об’єднанню населених пунктів області у самодостатні спроможні громади. За його словами, головна увага на етапі доопрацювання перспективного плану розвитку приділяється громадам тих населених пунктів області, у яких є найбільше бажання змінити ситуацію та долучитися до проведення адміністративно-територіальної реформи.

"Якщо серед десяти населених пунктів, вісім визначилися зі своїм наміром щодо об’єднання, а у двох ще тривають дискусії, то наш обов’язк – зробити все можливе, аби переконати людей у необхідності та перевагах формування територіальних громад",  зазначив Руслан Панасюк.

На переконання керівника Офісу реформ Дмитра Дзвінчука, об’єднання територіальних громад є довготривалим процесом, що потребує здійснення багатьох процедур не лише на місцевому рівні, ай на загальнодержавному. Задля цього представники Офісу реформ переймали досвід реалізації адміністративної реформи в країнах Європейського Союзу, проводили зустрічі, круглі столи за участю громад населених пунктів та намагалися переконати тих людей, які мали відцентрову точку зору, у важливості об’єднання.

Окрім того, критичною межею для формування територіальних громад, на переконання Дмитра Дзвінчука, є середина серпня цього року, коли формуватиметься бюджет держави на 2016 рік. Адже лише за таких умов у бюджеті будуть передбачені кошти на розвиток громад. Вагомим чинником при об’єднанні громад є її кадровий потенціал та наявність сильного вольового лідера, який стимулюватиме до об’єднання. Одним із успішних прикладів реалізації реформи в Україні, за словами керівника Офісу реформ, є Бурштинська територіальна громада, долучитися до якої виявили намір жителі з інших районів області.

Також Дмитро Дзвінчук під час дискусії поділився  власними напрацюваннями зі створення пілотного проекту, на прикладі якого могло б відбуватися формування територіальних громад Івано-Франківщини, який зацікавив заступника голови представництва ОБСЄ в Україні Марка Кіршбаума.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: