fbpx

Претензії України до РФ по Криму перевищили 1 трлн. грн. – Мін'юст

15:09, 08.06, 2014

У міністерстві відзначають, що мова йде про збитки, пов'язані з тим, що неможливо користуватися майном, що перебуває на окупованих територіях.

Претензії України до Росії у зв'язку з окупацією Криму перевищили 1 трлн. грн. і на цей час складають 1 трлн. 80 млрд. грн. Поки окупація триває, сума збільшуватиметься. Про це повідомив на прес-конференції міністр юстиції Павло Петренко.

"Станом на сьогодні мова йде про 1 трлн. 80 млрд. грн.", – сказав Петренко, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Міністр зазначив, що йдеться про збитки від неможливості користуватися майном, що перебуває на окупованих територіях, втрачену вигоду і так далі. За його словами, в результаті рішень так званої місцевої влади Криму про націоналізацію було фактично вкрадено близько 700 млн. грн., що є на балансі Нацбанку України в Криму, близько 1,5 млрд. грн. іпотечних зобов'язань перед НБУ, 4 млрд. грн. готівкових коштів, які знаходилися в сховищах НБУ в Криму.

"Усього близько 6 млрд. грн. зараховані в золотовалютний резерв Центробанку Російської Федерації. Таким же чином на території Криму було втрачено близько 17 млрд. грн. активів державних і комерційних банків. Ми також зафіксували факт крадіжки зі сховищ Ощадбанку на території Криму 300 кг золота і дорогоцінних металів, які перебували там на зберіганні в рамках кримінальної справи", – сказав він.

Петренко підкреслив, що всі факти крадіжки юридично зафіксовані і майнову відповідальність за ці дії несе Російська Федерація як країна-окупант. Він повідомив, що зазначені матеріали передані до Генеральної прокуратури, і вона може ставити питання про відшкодування шкоди за рахунок майна Російської Федерації, яке знаходиться як на території України, так і в інших країнах. Петренко не став уточнювати, яке саме майно РФ може бути арештоване, підкресливши, що йдеться як про майно Росії, так і про майно російських компаній, в яких частка держави перевищує 25 %.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: