fbpx

Бандера, Шухевич, Заливаха та інші: презентували збірку "Почесні громадяни міста Івано-Франківська"

Суспільство 12:25, 02.05, 2019

В Івано-Франківську представили ілюстрований альбом про почесних громадян міста. І анонсували продовження проекту.

Над книгою, яка розповідає про 18 видатних персон в історії Івано-Франківська, працювали два роки. Видали альбом, упорядниками якого є письменник Євген Баран та краєзнавець Богдан Гаврилів, у франківському видавництві "Лілея-НВ" за підтримки міської ради. 

Ідея увічнити пам'ять про визначних краян належить історику Богдану Гавриліву та журналісту Роману Фабриці. В книгу зібрали матеріали про 18 почесних громадян Франківська.  

Нагадаємо, на останній сесії міської ради звання "почесного громадянина" присвоїли ще 17 франківцям – полеглим захисникам та відомому краєзнавцю, письменнику, викладачу Степану Пушику. 

"Для мене це була дуже відповідальна нова робота, – розповів співавтор книги Євген Баран. – Мені допоміг Богдан Гаврилів – у нього вже була підготовлена папка з 10 першими "почесними громадянами". Вона стала основою для нашої роботи. Три місяці цього року працювали у відділі краєзнавства обласної бібліотеки, розшукуючи унікальні документальні матеріали". 

Він зазначив, що цю книгу можна вважати початком умовної літописної роботи. Її продовжить том другий збірки "Почесні громадяни міста Івано-Франківська". 

"Традицію нагородження званням "почесного громадянина міста" ми встановили, коли Степана Бандеру та Романа Шухевича суд позбавив звання Героїв України. Тоді якраз Янукович вступав у повноваження президента. Тоді сесія міськради Франківська проголосувала, щоби визнати Бандеру і Шухевича "почесними громадянами" Франківська – так ми намагалися зберегти національну ідентичність на рівні міста", – розповів про перших володарів звання міський голова Руслан Марцінків. 

За його словами, в книзі представлені дуже непересічні постаті – згадані люди, яким належить великий внесок у розвиток міста.

"Це перше видання – воно вже унікальне, – додав мер. – Я не знаю в Україні таких видань, де були би зібрані дані про всіх почесних громадян міст. І ця збірка буде доопрацьовуватися, видання буде мати продовження". 

Книжку планують передати у міські бібліотеки, а також у школи та виші Франківська. 

Всі згадані персони будуть вшановані у Франківську анотаційними дошками. 

Збірка представляє серед інших краєзнавця і мецената Володимира Войцюка, коштом якого у Франківську поставлені кілька монуметів; видатного українського вченого-історика Володимира Грабовецького; Заслуженого лікаря України Лілію Дмитрів; дисидента-шістдесятника, художника Опанаса Заливаху; краєзнавців Мирона Мицана, Володимира Полєка, Богдана Гавриліва, Михайла Головатого, Петра Арсенича; журналіста Романа Фабрику; колишнього голову братства ОУН-УПА Фотія Володимирського та сотника армії УНР, командира полку Січових Стрільців Франца Бориса, а також кардинала Любомира Гузара.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: