fbpx

Про феномени Криворівні учасникам програми "Різдво в Карпатах" розповів отець Іван Рибарук

Суспільство 16:15, 05.01, 2015

Духовну зустріч з учасниками програми "Різдво в Карпатах" у Франківську провів отець Іван Рибарук, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці зі села Криворівня Верховинського району.

Тема зустрічі – "Христос один для всіх". Отець Рибарук відомий на Прикарпатті своїми проповідями. Послухати його просте і сильне слово в Криворівню приїздять люди з усієї України, незалежно від віросповідання. Священик пов’язує це, зокрема, із духовним феноменом Криворівні – тутешній церкві більше 350 років.  

"З 1719 року наша церква знаходиться в Криворівні на тому місці, де вона є зараз (дерев’яний храм був споруджений по інший бік Черемошу, пізніше його розібрали і перенесли – ред.). А взагалі вона збудована в 1660, їй вже більше 350 років. І ця церква ніколи не була закритою. Це найважливіший феномен Криворівні. Навіть за радянської влади, коли були найгірші гоніння віруючих, церкву не зачиняли. Був такий період у 1964 році, коли кагебісти посадили священика і вісім місяців у храмі не було богослужінь. Але люди все одно кожен день збиралися на подвір’ї церкви і молилися. Бо церква – це в першу чергу громада, яка збирається на спільну молитву. І в цій спільній молитві Христос є один для всіх", – сказав отець Іван.  

Ще один феномен Криворівні і її церковної громади – діти на Різдво.

За словами отця Рибарука, зустріч "Різдво в Карпатах", яка зараз відбувається в Івано-Франківську, не є випадковою. У селі Криворівня така ініціатива проводиться з 1997 року.

"Віддавна ми приймаємо на Різдво дітей з різних куточків України. Спочатку це була суто наша ініціатива. Діти приїжджали з Криму, з Кривого Рогу та з інших східних та південних міст України. Тобто те, що проводиться зараз, для нашого села не є чимось незвичним. Але ніхто не міг колись подумати, що те, що було виявом людських взаємин, стане, на жаль, вимогою часу. Тому для того, щоби справді зшити Україну, як ми це робимо сьогодні, як це сьогодні є необхідним, мусимо слухати Христа. Христос казав: ми всі маємо бути єдині. А єдність повинна бути насамперед внутрішньою. Тому сьогодні ми задіяні в реальний процес повернення людства до нормального стану, того, який задумав Бог. А він передбачає любов один до одного, повагу до людської гідності, до свободи вибору, любові до своєї рідної землі",  зауважив отець Іван Рибарук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: