fbpx

Проект будівлі перед "Бастіоном" – не остаточний, нас цікавить думка громади і експертів, – Олег Заріцький

Суспільство 22:30, 20.04, 2015

Власник галереї "Бастіон" Олег Заріцький запевняє, що при підготовці проекту "Центру сімейного дозвілля", який запланований на площі перед "Бастіоном" з боку вулиці Новгородської, обов'язково врахують думку експертного середовища і громади міста.

Як повідомляв КУРС, завтра містобудівна рада в Департаменті містобудування та архітектури розглядатиме проект "Центру сімейного дозвілля", який власник "Бастіону" Олег Заріцький планує звести на площі з боку Новгородської. Наразі земельна ділянка використовується як паркувальний майданчик і належить власнику "Бастіону".

Цілком футуристичний проект Центру авторства архітектора Олександра Микуляка вже викликав жваве обговорення на франківських пабліках у соцмережах. Відгуки здебільшого несхвальні: франківці критикують проект за те, що споруда заступатиме мур "Бастіону" й позбавить середмістя ще одного шматка вільного простору, якого й без того відчутно бракує.  

Як розповів КУРСу сам власник торгово-туристичного комплексу "Бастіон»"Олег Заріцький, проект Центру розробили ще 7 років тому австрійські архітектори з бюро "Шишковіц і Ковальські". Він пройшов експертне обговорення і отримав схвалення містобудівної ради.

"Шишковіц має досвід будівництва в історичних частинах Відня, Грацу, Зальцбургу, – розповідає Заріцький. – Він приїздив до нас кілька разів, і ми спроектували цілісний комплекс "Бастіону", який передбачав і такий Центр з боку Новгородської. Проект доволі масштабний – загальна площа споруди мала бути 4,5 тисячі квадратних метрів, підземний паркінг, містки на верх "Бастіону"… Але він повністю закривав сам "Бастіон" і впритул підступав до муру. Ми вирішили його адаптувати".

1

2

Проект Міхаеля Шишковіца. 

Внести зміни доручили архітектору Олександру Микуляку, який працював із Шишковіцем над первісним проектом. Головні зміни, які запропонував Микуляк,  відступити від муру, звузивши будівлю і залишивши відкритий простір між Центром і "Бастіоном", і підняти споруду на колони, щоб зберегти паркувальний майданчик і прохід до галереї. Площа споруди при цьому зменшилася вдвічі – до 2,2 тисяч квадратних метрів. Висота будівлі – 4 поверхи – співмірна із сусідньої історичною забудовою. Проект зберігає передбачені австрійцями містки на мур: піднявшись у Центрі на ліфті, можна буде перейти на верх "Бастіону". Тут облаштують парк скульптур, будуть мистецькі інсталяції та інші атракції, каже Заріцький. До того ж це зробить доступним майданчик на горі муру для людей в інвалідних візках.

3

Проект Олександра Микуляка. 

Відверто футуристичний дизайн споруди, який контрастує з історичним середмістям, Заріцький не вважає недоліком. Власне, це ідея австрійських архітекторів – зіграти на протиставленні.

"Шишковіц будував в історичній частині Відня і Граца. Його концепція така: старе має бути старим, і його треба зберегти максимально. А нове має бути новим, тільки будувати треба так, щоб старому не шкодило. Не можна будувати так, щоб нове імітувало старовину. Архітектура має відповідати духу часу і відображати епоху, смаки, технології".

За словами Заріцького, не виключено, що громада ще не готова до таких архітектурних рішень. Коли йдеться про будівництво, у Франківську хочуть бачити щось компактне, невелике і стилізоване під сторічну давнину. Власне, адаптований проект Микуляка більше відповідає таким запитам.

"Мені ще самому треба зрозуміти, яким мав би бути проект,  каже Заріцький.  А взагалі, зараз не на часі щось будувати. Сьогодні як не маєш дольової участі і не продаєш квартири, то підняти щось дуже проблематично. А цей проект дуже складний. Нам зараз потрібна фахова дискусія – як краще, як варто зробити. Мені важливо, що скажуть архітектори. Можна було б залишити первісний проект, і ми мали б перший у місті будинок, стопроцентно спроектований австрійцем, але підземний паркінг, закриття бастіону – є питання. Словом, ми хочемо дискусії, щоб люди сказали: годиться  не годиться, гарно  не гарно, шкодить  не шкодить… Якщо шкодить – то будемо міняти. Цей проект далекий до реального втілення, але хочеться розуміти, куди рухатися. Тому ми ще не обраховували кошторис і не визначалися з термінами. Для себе я кінцевого рішення не прийняв".

Підприємець нагадує, які бурхливі були суперечки, коли він починав реконструкцію фортечного бастіону, скільки було критики і застережень. Але минув час – і франківці "Бастіон" полюбили.

"Не в моїх принципах щось пропихати і пробивати. Важливо, що скаже громада і фахове середовище. Якщо будуть ідеї – ми будемо враховувати. Свого часу ми показали, як можна зробити і при цьому не знести нічого старовинного в середмісті. Тому і зараз ми пропонуємо обговорити наш проект".

До речі, проектом цілісного комплексу "Бастіон" за кошти забудовника передбачена реконструкція сусіднього історичного будинку по Новгородській, який в аварійному стані. Лише після цього можна буде починати будівництво Центру. У новій будівлі зовсім не буде торгових точок і приміщення справді передбачається для сімейного дозвілля і відпочинку, оскільки чимало соціальних і мистецьких проектів просто не поміщаються вже в діючій галереї, запевняє Заріцький. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: