fbpx

Проект з відновлення обсерваторії на Піп Івані презентували на Європейському конгресі

Суспільство 19:12, 10.04, 2019

Ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда презентував проекти Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" на горі Піп Іван (МНЦ) та Міжнародного центру зустрічей української та польської молоді у Микуличині (МЦЗ) на V Європейському конгресі місцевих органів влади у Кракові.

Про це повідомляється на сайті "БІЛИЙ СЛОН".

У Європейському конгресі взяли участь понад дві тисячі делегатів з майже 40 країн світу. Під час дискусій та зустрічей тут обговорювали питання фінансування, суспільства, інновацій та економіки. Тож презентація проектів Прикарпатського національного університету, які він реалізує разом із Студіями Східної Європи Варшавського університету, викликала велику зацікавленість учасників Конгресу.

Представники органів місцевого самоврядування України і Польщі у розмовах на полях Конгресу заявляли про розуміння користі університетських проектів для розвитку Прикарпаття, декларували подальшу співпрацю з університетськими спільнотами та підтримку у туристичній та господарській галузях.

Як наголосив під час презентації ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, споруду Обсерваторії використовуватимуть не тільки як науковий, але і як туристичний об’єкт. З відкриттям МНЦ цікавість до нього з боку туристів істотно збільшиться, тож регіон отримує нові кошти і нові надходження. Зокрема, й за рахунок правильно організованої безпеки, яку забезпечує Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, що працює 24/7 у приміщенні Обсерваторії.

"Тож активізація спільних ініціатив на регіональному рівні сьогодні приноситиме користь для наших громадян у майбутньому", – підкреслив Ігор Цепенда.

Він ознайомив учасників Конгресу з історією Обсерваторії та історією її відбудови силами двох університетів. А також детально розповів про Міжнародний центр зустрічей, який має за зразок центри у Європі, які створювали Німеччина та Франція після Другої світової війни, а також Польща і Німеччина на початку 90-х для подолання недовіри та існуючих стереотипів між сусідніми народами. На створення МЦЗ вже отримано 4 млн євро від українського уряду й очікується дофінансування проекту з боку польського уряду.

"Зустрічі молоді, дискусії про минуле з перспективою на майбутнє, створення IT хабу та мандрівки молоді в гори до МРЦ є тою тріадою, яка дозволятиме молоді пострадянських країн та Європейського Союзу пізнавати одне одного",  підкреслив ректор Прикарпатського університету.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: