fbpx

Проект Angle пропонує навігацію в комунальному транспорті та схему метро Франківська

Суспільство 20:26, 29.05, 2018

Ініціатива двох франківських дизайнерів Віталія Дмитрука та Мар’яни Затолюк презентувала в Urban Space 100 графічну навігацію для різних галузей міста.

Декілька місяців тому графічні дизайнери Віталій Дмитрук та Мар’яна Затолюк створили проект Angle і почали розробку комплексної навігації для Івано-Франківська. Їхній перший кейс – розробка навігації у салонах комунальних автобусів, що курсують 27 маршрутом.

"Побачили, що творить у Києві "Агенція змін", зрозуміли, що так само можемо  розвивати, покращувати і змінювати Франківськ. Назва нашої агенції перекладається як "кут зору", спробували самі і запропонували франківцям подивитися на місто під іншим кутом зору", – каже Мері Затолюк.

І додає, що йдеться про міський дизайн, коли дизайнери "вриваються" в міський простір, щоби з допомогою графіки поєднати різні його території, локації, установи та організації, заклади харчування, крамниці та інші сфери життя міста, якими користуються містяни.  

За словами учасників проекту, саме міська графіка є одним із об’єднавчих факторів для мешканців та гостей міста. "Єдиний шрифт та зображення, які об’єднують різні постулати і локації з елементами навігації", – пояснює Віталій Дмитрук. Особливо допомагає в транспорті, додає він.

Щоби з чогось почати і "завести" місто, проект розробив схему метро Івано-Франківська. Віталій запропонував вважати це жартом. Але потім додав, що Івано-Франківськ може стати першим містом, де спочатку була створена схема метро, а потім вже з'явився сам метрополітен.

Серйозна робота Angle стосується комунального транспорту. "Нас покликали хлопці з Електроавтотрансу і попросили розробити навігацію для нових автобусів. Ми підійшли до рішення з таким принципом, що це має бути зроблено для людей в першу чергу", – каже Мері. "Ми вирішили довести, що прості й оригінальні рішення можна знайти не тільки в Європі", – додає Віталій.

"Комунальне підприємство ЕАТ – возимо додому з 1983 року", – новий слоган, що його Angle запропонував міському перевізнику. "Хотіли показати, що підприємство слухає і чує франківців, що воно близьке людям", – коментує Мері.

Новий графічний дизайн для комунального перевізника вперше передбачив повідомлення для іноземців. "Іноземці – це така категорія людей, яка чомусь ігнорується у Франківську. Маємо знайомого, який переїхав до Франківська з Арабських Еміратів, він уже півроку щодня нас просить, а ми зустрічаємося в Урбані, щоби місто зазвучало англійською", – каже Віталій.

Найбільшу дискусію, як зізналися дизайнери, в команді викликали стікери "класичні заборони" та "подяки". Щоб не захаращувати автобус стікерами, зупинилися на двох зразках. Переробили описові повідомлення на покрокові інструкції, які починаються зі спонукальних дієслів – "придбайте", "закомпостуйте" тощо.

Наразі нова навігація тестується на 27 маршруті – у нових автобусах. Дизайнери збирають фідбек – відгуки можна надсилати на їхню сторінку у Фейсбук. Після того, як опрацюють зворотній зв'язок, планують запровадити нову графіку – впродовж наступних півроку. За цей час, як пояснив Віталій Дмитрук, також проведуть тендер з придбання валідаторів і введуть нарешті електронні квитки.  

Ще один графічний проект, який також уже працює і тестується, – навігація в публічному просторі "Промприлад. Реновація".

Учасники проекту Angle назвали такі принципи, якими керуються в роботі:

  • Універсальна навігація для всіх мешканців міста. Зрозумілий дієвий дизайн, що працює.
  • Людиноцентричний дизайн, що передбачає зворотний зв'язок для створення "правильного" продукту.
  • Комплексна навігація в місті загалом та в окремих місцях зокрема. Екосистема графічних повідомлень.

"Зараз ми існуємо як громадська ініціатива. Але плавно переходимо в модель соціального бізнесу – хочемо наймати професіоналів і робити більш якісні та масштабні проекти. Хочемо передавати напрацьовані продукти в інші, менші міста, які не є обласними центрами. Щоби максимально комплексно забезпечувати їх універсальними рішеннями для простору міста. Будемо це робити безкоштовно – в цьому полягає соціальність проекту",  ділиться планами Віталій Дмитрук.

Цілі Angle – впорядкувати фасади, запровадити навігацію в державних установах (від лікарень до "білого дому"), дослідити і описати міські простори та об’єкти, провести брендування та запровадити візуальний код міської транспортної системи.

"Комплексна міська графіка у підсумку має бути реплікована скрізь – від туристичної інформації до транспорту",  зауважує Мері Затолюк.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: