fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Франківський професор-геофізик: "Війна на Донбасі почалася через перспективу України стати енергетично незалежною від Росії"

Франківський професор-геофізик: "Війна на Донбасі почалася через перспективу України стати енергетично незалежною від Росії"

Економіка 13:23, 21.01, 2015

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу відбувся круглий стіл "Вуглеводневий сектор Івано-Франківщини: проблеми та рішення" з участю українських та британських вчених та експертів у галузі сланцевого газу. Науковці зробили несподівані висновки.

Нагадати громадськості та уряду України про потенціал Прикарпаття запропонував у своїй доповіді завкафедрою геофізики ІФНТУНГ, професор, доктор наук Олександр Петровський.

Професор працював у складі групи експертів, яка досліджувала умови, ризики та застереження видобутку сланцевого газу на території України американськими компаніями "Shell" та "Chevron". Команда науковців-практиків дійшла висновку про перспективність такого видобутку при мінімальних застереженнях. На думку Олексанадра Петровського, добування сланцевого газу на території Олеського родовища, а це Львівська та Івано-Франківська області, дав би відчутний поштовх у розвитку цих територій. "Це можливість для Прикарпаття жити, працювати і розвиватися", – наголосив професор.

Для України загалом, вважає науковець, видобуток сланцевого газу в межах родовищ Олеського на Заході і Юзівського на Сході, а також розробка покладів нафти й газу в шельфі Чорного моря означали би в перспективі повну енергетичну незалежність від Росії. Саме ця перспектива, на думку професора Петровського, стала причиною анексії Криму і теперішньої російсько-української війни на Донбасі.

"Є різні думки, чому почалася війна. Як фахівець нафтогазової галузі стверджую: Крим від’єднали не тому, що там є росіяни, а тому, що там були відкриті нафові родовища, зокрема Суботіна, і були спрогнозовані величезні поклади газу в шельфі Чорного моря. Якраз цю морську територію й анексувала Росія разом із суходолом Криму", – сказав Олександр Петровський.

Що стосується Донбасу, то поряд із політичною складовою, що спровокувала війну, науковець бачить енергетичну. "Чи не дивно, що центральне місце, де почалися сепаратистські заворушення, які перейшли в терористичний заколот, – це був Слов’янськ Донецької області. А Слов’янськ знаходиться просто в центрі Юзівської ділянки. Компанія "Shell" якраз в ті дні, коли розпочалася антитерористична операція, повинна була починати сейсмічні роботи на цій ділянці. Вже був підписаний контракт, на той час люди виїхали на польові роботи. Добре, що спеціалістів встигли вивезти, коли почалися небезпечні для життя рухи, і ніхто не постраждав", – розповів спеціаліст, який брав безпосередню участь у геодезичних роботах на тій території.

"Сама наявність ресурсів, які зумовлюють, що Україна в перспективі може стати енергетично незалежною, настільки не сподобалася нашому сусіду, що сусід перейшов від тиску до прямого військового вторгнення на цю територію", – відзначив професор. 

Наразі Олександр Петровський залучений до геодезичних робіт в тій частині Юзівського родовища сланцевого газу, яка знаходиться на території Харківської області. За його словами, там також не просто так створюється напружена ситуація, вчиняються терористичні акти. "Всілякими способами вони не дають нам піднятися і розвивати власну енергетичну галузь", – вважає він. 

Олександр Петровський закликав колег-науковців на круглому столі звернутися до Івано-Франківської обласної адміністрації та уряду України з тим, щоби повернутися до питання видобутку сланцевого газу на Олеській ділянці. І створити умови, щоби інвестор, компанія "Chevron", поновила роботи, які вона призупинила через невизначену ситуацію в Україні.

"Ми повинні зайняти чітку позицію і висловити її офіційно. Сьогодні уряд закрив нам перспективу розвитку області. І я вважаю, що цей наш круглий стіл повинен прийняти рішення повернутися до питання видобутку сланцевого газу. Довести це рішення до нашої обласної адміністрації і, можливо, донести до уряду. Що ми як фахівці вважаємо, що уряд свідомо не створює умови для того, щоби розвивалася енергетична галузь України. І щоби наша область мала в цьому сегменті перспективу розвитку",  підсумував науковець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: