fbpx

Причини самовільних рубок – соціальні. У нас вже б'ють лісників, – Олійник

Суспільство 14:01, 12.10, 2016

Питання самовільних рубок обговорювали на спільному засіданні комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування та з питань аграрної політики та земельних відносин.

Засідання присвячене стану лісового господарства в Івано-Франківській області. 

Як повідомив заступник начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Роман Олійник, посилаючись на дані екс-керівника Держлісагентства Олександра Ковальчука, в Україні крадуть приблизно 10% від лісу, що вирубується. На думку Олійника, цей показник стосується і Прикарпаття. 

"Лісопорушення і самовільні рубки пов'язані з економічним і соціальним станом населення. Його подолати неможливо навіть з правоохоронцями. Головне – щоби це не загорожувало деградацією лісів. В 1990-х крадений ліс масово скуповували і вивозили за межі області. Коли було розпорядження ОДА (про заборону вивозу кругляка за межі області  ред.), то всі тягнули на пилораму якийсь патик і отримували за це гроші. Коли підвищився добробут, цього всього стало менше. Коли 2002 року Кучма видав указ розпаювати ліс, то в деяких селах Косівщини, зокрема Прокураві, є місця, де вигнали лісову охорону і йдуть неконтрольовані рубки",  розповів Роман Олійник.

Сьогодні соціальні проблеми знову загострилися, населення збідніло, і, відповідно, кількість самовільних рубок зростає. 

"У нас є випадки побиття, були випадки загибелі майстрів лісу  гинули від розбитих голів на місцях. Смертей не було вже 10 років. Але цьогоріч вже є чотири випадки побиття лісників, їх розслідують",  повідомив Олійник.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: