fbpx

Можна залишитися без світла: прикарпатські енергетики просять не підпалювати траву

Суспільство 10:33, 07.03, 2017

Енергетики нагадують про заборону спалення трави в охоронних зонах ліній електропередач для уникнення пошкодження енергообладнання та як наслідок – перебоїв з електропостачанням.

Закон забороняє розпалювати вогнища в охоронних зонах ліній електропередач. Ширина охоронних зон залежить від напруги лінії. Наприклад, охоронна зона з кожної сторони лінії для проводів напругою 0,4 кВ становить 2 м, для 6-10 кВ – 10 м. Окрім розведення вогню, в охоронних зонах суворо забороняється розміщувати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо), нагромаджувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали, розміщувати звалища горючих і хімічно небезпечних відходів, інформує прес-служба ПАТ "Прикарпаттяобленерго".

"Спалення трави поруч з електролініями може спричинити не тільки аварійні вимкнення, а й загрожувати життю та здоров’ю людей та тварин, що знаходяться поруч,  розповідає заступник начальника служби охорони праці ПАТ "Прикарпаттяобленерго" Тетяна Данилишин. – Пошкодження дерев’яних опор внаслідок пожежі призводять до падіння проводів, а це загрожує ураженням електричним струмом".

Нагадаємо, що пік спалення трави та сухого гілля припадає на березень-квітень. Часто такі спалення стають причиною неконтрольованих пожеж, в тому числі лісових, та завдають значної шкоди флорі та фауні. 

Екологи спростовують популярну думку про те, що спалення трави сприяє підвищенню родючості ґрунтів, наголошуючи на тому, що весняні пожежі руйнують екосистему – нищать родючий шар ґрунту, пошкоджують кореневі системи дерев, вбивають комах та мікрофлору ґрунту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: