fbpx

Прикарпатські музейники просять допомогти викупити на інтернет-аукціоні матеріали ОУН

Суспільство 13:37, 21.10, 2015

Працівники прикарпатського Музею визвольних змагань ім. С. Бандери просять небайдужих допомогти викупити раритетні агітки ОУН, які продають на інтернет-аукціоні.

Таких листівок залишилось дуже мало, тож музейники бояться: якщо їх не забрати, то матеріали можуть потрапити до рук приватних колекціонерів. А відтак, історія їх втратить.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин "Огляд дня" на телеканалі ZIK.

Раритетні агітки ОУН продають на інтернет-аукціоні за ціною 300 гривень. Коли прикарпатські музейники про це довідалися і переконалися, що знахідки справжні, вирішили викупити їх для Музею визвольних змагань імені Степана Бандери.

"Вони пахнуть формаліном. До того ж є сліди заіржавілих скрепок, які вже відлетіли. Це все підробити дуже складно", – зазначає провідний науковий співробітник музею Василь Тимків.

Однак грошей, щоб купити усю підбірку – а це близько 30 видань, – в установи немає. Тож музейники просять допомогти придбати ці скарби, аби вони не потрапили у приватні колекції і не загубилися для загалу. Нині таких матеріалів залишилось зовсім мало, адже за зберігання таких листівок за радянських часів жорстоко карали.

"Навіть за зберігання таких матеріалів можна було загриміти до в’язниці. Тож люди їх не тримали, адже постійно були облави та обшуки", – розповів директор Музею визвольних змагань ім. С. Бандери Ярослав Коретчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: