fbpx

Прикарпатські "насірови": як суди доводять до лікарні місцевих чиновників

Політика 17:14, 06.03, 2017

"Залягти" від суду у лікарню – звична справа не тільки для столичних високопосадовців. Головний податківець країни Роман Насіров, який раптом розхворівся після обвинувачень у корупції, нічого нового не вигадав. Несподівані недуги підкошують корупціонерів по всій країні, щойно пахне смаленим. Прикарпатські чиновники теж полюбляють скористатися цим невибагливим прийомом.

За справою голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого Національне антикорупційне бюро звинувачує у завданні збитків державі на 2 млрд гривень, стежить вся країна. 2 березня після вручення підозри Насіров зліг у лікарню. Для обрання запобіжного заходу підозрюваного до суду привезли каретою швидкої, а до судової зали перемістили в інвалідному візку. Але жодного співчуття "недужий" Насіров не викликав, навпаки, мережі вибухнули фотожабами і знущальними коментарями. Бачили українці чимало і "смертельно хворих" корупціонерів, і чудесних зцілень, щойно обвинуваченим вдається уникнути покарання. Прикарпатські чиновники не виняток. 

КУРС пригадує найрезонансніші судові справи в області, коли підозрювані раптово опинялися на лікарняних ліжках, а після судів – чудесно зцілювалися.

Номером один у нашому списку є Віктор Басай, колишній директор Прикарпатського юридичного інституту Національного університету "Одеська юридична академія". Наприкінці 2015 року його затримали на хабарі.

1Басая впіймали на хабарі у розмірі 7500 гривень та 300 доларів США від двох студентів за допуск до складання зимової сесії. Під час затримання Басаю нібито стало зле і йому викликали швидку.

Почали судити Басая аж 2 червня у Долинському районному суді. Правоохоронці відкрили провадження за ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), а до суду передали – за ч. 2 статті 190 ККУ (шахрайство).

Вже на другому засіданні суд поставив у справі Басая крапку – закрив кримінальне провадження. На думку судді, Басай "втратив суспільну небезпечність". Допомогли у закритті кримінального провадження і два інфаркти, які нібито переніс підсудний.

2

Басаю під час затримання знадобилася допомога медиків

На другій позиції  солодка парочка обранців Івано-Франківської міськради. Віктор Синишин та Василь Скиданчук, яких прокуратура звинуватила у адміністративному порушенні за ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів), часто хворіли саме у дні судових засідань. Колишні інженери комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" (зараз КП "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія") заснували підприємства "Станіслав ІВ" і "Галичина ІВ", які отримували підряди в ЄРЦ.

3Синишин був у співзасновниках ТОВ "Станіслав ІВ", а Скиданчук – ТОВ "Галичина ІВ". ЄРЦ укладало з цими підприємствами договори підряду. А Синишин та Скиданчук підписували акти приймання-передачі виконаних робіт з підприємствами, співзасновниками яких вони були. Так, у тодішніх інженерів ЄРЦ виник конфлікт інтересів. Незважаючи на те, що посадовцям загрожував адмінштраф, від судових засідань Віктор Синишин та Василь Скиданчук ховалися по відрядженнях та на лікарняних.

Після одного із засідань, коли Скиданчук не з’явився на суд нібито через хворобу, журналісти вирішили його відвідати у лікарні. Медсестри у відділенні довго не могли знайти в списках його прізвище. Відвідувачів попросили зачекати, а коли Скиданчука нарешті показали, той був одягнений у штанах, туфлях та сорочці, а на столику біля ліжка не було ніяких ліків. Журналістам Скиданчук відмовився давати будь-які коментарі щодо стану здоров'я. Сказав, що на судове засідання не з'явився за порадою лікаря, який наказав йому "уникати стресів" (!).

Наприкінці минулого року суд визнав Віктора Синишина та Василя Скиданчука винними у вчиненні адмінпорушення за ч. 1 ст. 172 і постановив закрити провадження у зв'язку із закінченням строку давності.

Підкосили суди здоров’я і колишнього очільника регіонального відділення Фонду державного майна України в Івано-Франківській області Зіновія Жовніра, якого обвинувачували в отриманні хабара, а відтак прокуратура перекваліфікувала обвинувачення на значно м’якше – зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2).

4Жовніра затримали під час одержання частини неправомірної вигоди у 20 тисяч доларів від посередника. Загалом посадовець вимагав 150 тисяч доларів хабара за зменшення оціночної вартості приміщень ДП "Коломийська паперова фабрика" під час її приватизації.

Обвинуваченому стало зле у судовій залі під час обрання запобіжного заходу. А коли запобіжний захід переглядав апеляційний суд, адвокат Жовніра наголосив на метеозалежності клієнта і заявив: "Якщо погода зміниться, чоловік може віддати Богу душу".

5

На останні два судові засідання Зіновій Жовнір не з’явився: хворіє й нібито лежить у Пустомитівській районній лікарні Львівської області з діагнозом прогресуюча стенокардія.

Обвинувачення у корупційному правопорушення, за яке загрожує адмінвідповідальність, звалило з ніг і завжди жвавого й невгамовного міського голову Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

6

Нагадаємо, Руслан Марцінків нещодавно придбав новий автомобіль "SKODA OCTAVIA" 2016 року випуску за 468 742 гривень, про що згідно із вимогами закону "Про запобігання корупції" повинен був повідомити НАЗК. Однак Марцінків цього не зробив, за що йому загрожує штраф. Коли дійшло до суду, з'ясувалося, що міський голова занедужав – лікує спину на денному стаціонарі. 

Правда, Марцінків видужав вже того самого дня, 3 березня, щоб взяти участь у щоп’ятничному прямому ефірі у ТРК "РАІ", а 4 березня поїхав у Гошівський монастир, про що теж повідомив у Фейсбуці. Яке чудесне зцілення! 🙂

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: