fbpx

Прикарпатські податківці пропонують зменшити податкове навантаження на зарплати

Економіка 16:25, 07.11, 2014

Начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик вчергове зустрілась з представниками інститутів громадянського суспільства області. Учасники "круглого столу" обговорили основні питання діяльності відомства та зміни до чинного законодавства, передбачені Концепцією реформування податкової системи, з врахуванням останніх ініціатив Державної фіскальної служби України.

За словами головного податківця області, у запропонованій Концепції, яка широко обговорюється з громадськістю, враховано чимало пропозицій та зауважень бізнесу щодо удосконалення податкової системи. Однією з вагомих пропозицій є зменшення податкового навантаження на заробітну плату. Адже чинні на сьогодні ставки зарплатних податків не стимулюють роботодавців оплачувати працю найманих працівників легально та в розмірах, встановлених законодавством, повідомляє КУРС із посиланням на Територіальне управління ДФС в Івано-Франківській області.

"Переконана, зниження навантаження на зарплату, як одного з основних чинників, який змушує роботодавців використовувати працю найманих працівників без оформлення трудових угод, сприятиме виведенню заробітних плат "з тіні", а відтак збільшенню надходжень до місцевих бюджетів. При цьому важливим є одночасне посилення відповідальності бізнесу за порушення чинного законодавства", – зауважила очільник відомства. 

Також керівник служби звернула увагу присутніх на ініціативи Державної фіскальної служби України щодо запровадження непрямих методів контролю доходів фізичних осіб, що передбачає визначення відповідності фактичних витрат громадян на придбання майна їхнім реальним доходам.

"Такий механізм застосовується у багатьох країнах із розвиненою економікою та зарекомендував себе як ефективний засіб протидії тінізації доходів та боротьби з хабарами", – вважає Ірина Столярик.

На її думку, початковим кроком до введення непрямого методу контролю сплати податків повинне стати добровільне разове декларування грошових коштів, цінних паперів, нерухомого й рухомого майна тощо. Подання "нульової" декларації дозволить встановити точку відліку активів громадян на момент введення непрямого методу контролю сплати податків. Водночас, добровільно задекларувавши свій майновий стан, фізичні особи повинні бути звільнені від відповідальності за колишні порушення податкового чи валютного законодавства.

Представники громадськості висловились на підтримку таких ініціатив фіскальної служби, однак до разового декларування громадянами своїх статків запропонували не залучати пенсіонерів та інші категорії, які не отримують значних доходів.

Також, громадськість висловлюється за необхідність посилення контролю за роботою підприємств із значними доходами, зокрема у будівельній галузі. На думку учасників зустрічі, при видачі дозволів на будівництво органи влади повинні координувати свою діяльність з фіскальною службою для забезпечення податкових надходжень до бюджету.

Керівник Івано-Франківської міської організації роботодавців Володимир Тихонський, акцентував увагу на необхідності вироблення механізму реєстрації філій та представництв великих торгівельних підприємств за місцем здійснення їх діяльності. На його думку, це дозволить місцевій владі впливати на торгову політику підприємств в напрямку просування продукції місцевих товаровиробників, а як наслідок і збільшенню надходжень до бюджету.

Представники інститутів громадянського суспільства висловили сподівання, що реалізація Концепції реформування податкової системи докорінно змінить відношення суспільства до сплати податків та створить сприятливі умови для розвитку бізнесу в країні.

Учасники "круглого столу" висловили готовність для продовження конструктивного діалогу, в тому числі, на засіданнях новоствореної громадської ради при ГУ ДФС в Івано-Франківській області, з метою подальшого спільного напрацювання пропозицій щодо змін податкового законодавства та їх направлення до ДФС України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: