fbpx

Прикарпатські поліцейські завершили навчання у медуніверситеті з надання домедичної допомоги. ФОТО

Суспільство 18:17, 17.01, 2019

В Івано-Франківському національному медичному університеті відбувся навчальний курс для поліцейських "Про удосконалення підготовки надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти". У середу, 16 січня, слухачам вручили відповідні сертифікати.

Курс тривав два місяці – листопад і грудень. Загалом заняття зайняли 48 годин. Навчання відбувалося на базі кафедри медицини катастроф та військової медицини ІФНМУ. З правоохоронцями працювали дев’ять викладачів цієї кафедри, а також кафедри акушерства та гінекології імені професора І. Д. Ланового, інформує прес-служба ІФНМУ.

Курс включав як теоретичні лекції, так і практичні заняття у сучасному навчально-практичному центрі кафедри медицини катастроф та військової медицини. Наприкінці курсу кожен слухач здав іспит, який також складався з двох частин – тестування та ситуаційного завдання.

"У нас залишилися якнайкращі враження від цього навчання, усі викладачі викладалися на всі сто відсотків, – ділиться враженнями одна зі слухачок, старший інспектор сектору професійного навчання Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Віра Козлова. – Спершу ми мали лекції, а потім відпрацьовували навички на практиці. Дай Бог, аби нам не знадобилися ці знання, але вони є дійсно дуже важливі та необхідні. З ними ми відчуваємо себе значно впевненіше".

Таке навчання вперше відбувається по всій Україні за ініціативою Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ. Як розповідає викладач кафедри медицини катастроф та військової медицини Станіслав Скидоненко, така практика була започаткована кілька років тому у США, і зараз її запроваджують в Україні.

"Ще не так давно у Сполучених Штатах щороку внаслідок травматизму помирало близько 150 тисяч людей, – говорить викладач. – Тамтешні фахівці проаналізували цю ситуацію, і уряд запровадив масштабну програму навчань для працівників усіх служб, які під час роботи можуть стикатися з невідкладними ситуаціями, – від поліції та пожежників до працівників соціальних служб. Завдяки цьому вдалося зменшити цю страшну статистику на третину – до близько 90 тисяч випадків. Тому ми щиро віримо, що наші курси врятують чимало життів в Україні".

"Під час занять у навчально-практичному центрі нашої кафедри ми моделювали різні ситуації, які могли б трапитися в роботі правоохоронців, – розповідає старший викладач кафедри Роберт Фабрика. – Сучасні манекени, прилади і обладнання, яке ми маємо, дозволяє відпрацьовувати найрізноманітніші навички з надання домедичної допомоги. Поліція дуже часто складається з критичними ситуаціями, коли життя людей перебуває в небезпеці, тож таке навчання є дуже потрібним. Зрештою, ці знання потрібні кожній людині".

Загалом на першому двомісячному курсі в ІФНМУ навчалися 63 співробітники різних підрозділів Національної поліції Прикарпаття. Очікується, що такі курси продовжаться. Тож невдовзі черговий цикл занять має розпочати нова група слухачів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: