fbpx

Прикарпатські рятувальники просять туристів утриматися від походів у гори

Суспільство 12:57, 28.11, 2018

Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост повідомляє, що 28 листопада на горі Піп Іван Чорногірський вітер північно-західний 11 м/с, температура повітря -17°С.

Рятувальники нагадують, що у періоди погіршення погодних умов любителям гірського відпочинку  потрібно утриматися від туристичних походів у Карпати, адже за таких умов навіть досвідченим туристам дуже легко збитися з наміченого маршруту, втратити відомі орієнтири, опинитися у незнайомих і небезпечних місцях.

Перш ніж вирушити за адреналіном на гірські схили,  добре зважте свої реальні можливості та подумайте про зворотний бік, на перший погляд, цілком захопливої та цікавої прогулянки в горах. А тим, хто все-таки зважиться на таку подорож, варто пам’ятати, що безпека в горах залежить від багатьох факторів, зокрема – належної підготовки, організованості, дисципліни, дотримання елементарних правил безпеки, відповідно підібраних одягу, взуття тощо, а також – від знання місцевості та її природних перешкод.

Головна вимога  зареєструватися і отримати консультацію праців­ни­ків гірської пошуково-рятува­ль­ної служби щодо обраного маршруту і  можливого  погіршення погодних умов.

Якщо ви все-таки вирішили здійснити мандрівку в гори, рятувальники закликають подбати про відповідне спорядження залежно від особливості маршруту. Серед першочергових речей – теплий одяг та взуття, шапки, рукавиці, GPS навігатор, запас продуктів харчування, термос з гарячим чаєм, медикаменти.

Неприпустимо: виходити на ма­р­­шрут за дуже несприятливих по­го­дних умов (в дощ зі снігом, сильний туман, за низьких температур); а також – протягом трьох днів після великих снігопадів (бі­льш як 50 см опадів) та при явно вираженій лавинній небезпеці.

В зимових умовах у жодному разі не пересувайтеся в тума­ні чи те­мряві, щоб уникнути втрати орі­­єнтації, зриву з карнизу то­що. Не здійснюйте підйом або спуск вузькими кулуарами, де є не­безпека зсуву каменів чи сходу лави­ни. Регулярно звіряйте напрямок ру­­ху за картою і компасом. Якщо ви заблукали і немає можливості організувати надійний нічліг, то по­вертайтеся знайомим шля­хом на­зад. У випадку загрози життю та здоров’ю людей телефонуйте за номером "101".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: