fbpx

Прикарпатські села переходять на енергію сонця. ВІДЕО

Суспільство 09:27, 29.03, 2015

Приклад села Рошнів Тисменицького району, яке першим на Франківщині використало сонячні батареї для освітлення вулиць, переймають сусідні села.

Майже 10 кілометрів центральної вулиці прикарпатського села Рошнів Тисменицького району ввечері освітлюється від сонячної енергії. Сонячні батареї, прикріплені до електроопор, накопичують енергію сонця впродовж дня і віддають її в темну пору доби.

Рошнівчани першими на Прикарпатті випробувували сонячну енергію для освітлення вулиць. На альтернативний вид енергії для вуличного освітлення село перейшло в рамках проекту ЄС з енергозбереження. У грудні 2013 року встановили перші 10 стовпів із сонячними батареями.
 

Як зазначає бухгалтер Рошнівської сільради Лілія Литвин, новація дозволила заощадити кошти сльського бюджету. А це особливо важливо тепер, коли "громада наша збідніла, а тарифи збільшуються".

На сьогодні головну вулицю Рошнева освітлюють 27 стовпів із сонячними батареями. Раніше освітлення в селі не було.

"Сонячні ліхтарі світять не гірше за традиційні електричні, крім того, економія суттєва", – каже рошнівський сільський голова Богдан Бідочко.

Нині вже підрахували окупність проекту. На оснащення однієї сільської вулиці сонячними батареями затратили понад 200 тисяч гривень. Проте за рік вже зекономили до 30 тисяч.

Сусідні села побачили Рошнівську "новинку" і собі захотіли черпати енергію сонця. Приклад Рошнева переймає село Вільшаниця  має намір встановити сонячні батареї на даху адмінбудівлі, а вироблену електроенергію будуть подавати в загальну мережу. Аналогічний проект вуличного освітлення мають намір запровадити у Старому Лисці.

Проект села Рошнева окупиться за 7-8 років. Зекономлені кошти планують вкласти у ремонт доріг.

Наразі селяни готують новий енергозберігаючий проект, який дозволить до кінця року встановити сонячне освітлення на усіх вулицях, інформує З Студія.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: