fbpx

Прикарпатські студенти перемогли у Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки

Суспільство 22:09, 08.06, 2017

На базі Інституту комп'ютерних систем Одеського національного політехнічного університету відбувся другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з робототехніки. Цьогоріч в олімпіаді взяли участь 19 команд із 12 вищих навчальних закладів Одеси, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Сум, Черкас, а також були представлені команди із міст Брест і Мінськ (Республіка Білорусь).

Програма олімпіади включала два етапи. На першому, теоретичному, етапі кожний учасник відповідав на тестові завдання з робототехніки, електроніки, програмування, а також розв’язував задачі з навігації мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування та створення алгоритмів поведінки робота, повідомили у прес-службі ПНУ.

На другому, практичному, етапі команди виконували завдання з побудови діючої моделі автономного робота-автомобіля (self-driving car) у масштабі 1:10-1:18, який повинен без втручання водія автоматично знайти правильну траєкторію руху за допомогою сенсорів та відеокамер, що дозволяють розпізнавати дорожню обстановку, перешкоди і знаки, та якнайшвидше доїхати до фінішу.

Одне коло траси змагань було завдовжки 50 метрів і містило прямі ділянки, повороти, підйоми та спуски. Переможець визначався у змаганні роботів між собою за регламентом Roborace асоціації робототехніки в Україні за принципом звичайних автоперегонів: хто перший подолає встановлену кількість кіл – той і переміг. Цього разу кількість кіл становила 10, а найкращому роботу знадобилось близько чотирьох хвилин для подолання півкілометрової дистанції. До участі у практичному турі допускалися роботи, що пройшли кваліфікаційні випробування, у результаті яких 14 команд були допущені до півфінальних заїздів, де було відібрано 8 фіналістів.

За підсумками олімпіади перемогу вибороли студенти Прикарпатського національного університету. З врахуванням результатів теоретичного туру студент групи ПІ-21 спеціальності "Програмна інженерія" Тимур Фараджев нагороджений дипломом першого ступеня, а студент цієї ж групи Максим Кур дипломом третього ступеня. Призерами олімпіади також стали студенти Національного університету "Львівська політехніка", Одеського національного політехнічного університету та Харківського політехнічного інституту. Найкращі студенти були нагороджені спеціальними призами, наданими компанією "Київстар", яка активно підтримує талановиту молодь.

"Найскладнішим було протистояння з технічними університетами, де практична робототехніка професійно викладається протягом багатьох років. Ми вдячні компанії "Київстар" за призи, які отримала команда, адже вони допоможуть нашим студентам вдосконалювати навички програмування мобільних роботів", – зазначив керівник команди-переможця, доцент кафедри інформаційних технологій факультету математики та інформатики Микола Козленко. 

Крім студентських змагань, мало місце і "з’ясування стосунків" між професійними командами. Команда, яка вже декілька років успішно представляє Івано-Франківськ на різноманітних всеукраїнських та міжнародних робототехнічних конкурсах, виборола перше місце у професійному рейтингу. Склад команди: програміст Микола Козленко, інженер з електроніки Мар’ян Федірко та студентка коледжу електронних приладів Юлія Чічак, яка нагороджена дипломом за участь в олімпіаді. Другу та третю позиції посіли команди з Республіки Білорусь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: