fbpx

Прикарпатські журналісти дізналися, куди поділися монети. ВІДЕО

Економіка 19:15, 22.02, 2017

Якщо раніше за 60 копійок українці могли купити хліба, а за 50 – проїхатися у громадському транспорті, то за останні роки інфляція настільки знецінила дзвінкі монети, що вартісними вони залишаються хіба що для нумізматів. Не дивно, що й самі українці часто не звертають уваги на те, чи видали їм копійчану решту. А тим часом на такій байдужості людей до монет вже навчилися заробляти підприємливі продавці.

Про це йдеться в сюжеті Народного контролю.

Якщо ви вибралися за покупками та плануєте відвідати кілька магазинів, то, окрім потрібних товарів, принесете додому ще й жменю льодяників. Такими солодощами у маркетах вже давно почали замінювати дзвінкі гроші. Ба більше, вартість льодяників продавці визначають на око. Як виявилось, самі прикарпатці від такої "солодкої" решти не в захваті, та от вимагати законної решти копійками більшість соромиться.

Юрист зазначає, якщо на пропозицію продавця видати вам замість решти цукерку ви пристаєте добровільно, то й порушення тут жодного немає: фактично ви погодилися купити запропонований товар. Якщо ж продавець відмовляється видати копійчану решту, аргументуючи це відсутністю в касі монет, то ось тут вже й починається порушення ваших прав.

"Усі підприємства зобов’язані мати всі банкноти, зокрема і монети, для видачі решти покупцям", – каже юрист Назарій Михайльонка.

Згідно з законом і продавці, і покупці гроші можуть розміняти у банках, та от на ділі все інакше.

Як виявилося, останнім часом копійки зникли навіть з банків. Там льодяників на решту не пропонують, натомість перетворюють монети в "електронні гроші". 

Якщо ж ви не бажаєте повертатися додому з віртуальними грошима чи пакетом льодяників, то пам’ятайте, що ваше право на отримання решти ще ніхто не скасовував.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: