fbpx

Прикарпатських медиків вчили правильно класифікувати звернення пацієнтів

Здоров'я 11:54, 11.07, 2018

В Івано-Франківському центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", лікарів "первинки" міста і області навчали роботі з Міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги ICPC-2, яка впроваджується МОЗ України.

Медики тренувались вводити дані в систему і правильно класифікувати звернення пацієнтів, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.
 
Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги ICPC-2 розроблена Міжнародною Асоціацією сімейних лікарів. Головний принцип системи – розуміння того, що в "первинці" важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз), але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою, тому в ІСРС-2 можна кодувати причину звернення пацієнта.
"З огляду на те, що лікар первинної медичної допомоги – це лікар першого контакту, то зазвичай важко одразу поставити кінцевий діагноз. Ця класифікація дозволяє лікарю фіксувати саме те, з чим звернувся пацієнт: це можуть бути симптоми чи просто скарги, інші причини, наприклад поновлення рецепту на ліки. Другий момент, це коли вже лікар ставить діагноз, який може від початку до кінця змінюватись. І третій момент, який класифікується, це вже дії лікаря – куди він скерував пацієнта, на які консультацій, обстеження",  так коротко описує переваги ІСРС-2 завідувач кафедри соціальної медицини, організації охорони здоров’я і медичного правознавства Івано-Франківського Національного медичного університету Орина Децик.
Ідея цієї класифікації полягає в тому, щоб в першу чергу звернути увагу на потреби пацієнта, а не потреби медичної статистики. Це не є дуже детальна класифікація. Вона покликана допомогти лікарям з обліковою роботою та уніфікувати медичну інформацію про пацієнта до єдиного стандарту.
"Раніше був так званий "талон амбулаторного пацієнта" або "талон для реєстрації заключного/уточненого діагнозу", в якому лікар був зобов’язаний одразу написати діагноз. Ці документи були орієнтовані виключно на статистику та звітність. Тепер, як мені здається, впровадження класифікації ICPC2 міняє філософію відносин лікаря з пацієнтом. Бо в ній першочергово закладені потреби пацієнта",  додає Орина Децик.
У свою чергу, керівник управління охорони здоров’я міста Івано-Франківська Марія Бойко розповідає, що задоволена співпрацею з медичною інформаційною системою "MEDICS", до якої підключені заклади первинної медичної допомоги міста. Коли почали працювати з "MEDICS", щоб організувати електронний запис пацієнта на прийом у міських поліклініках, каже вона, одразу проговорювали питання електронного кабінету лікаря і електронної картки пацієнта. Тепер це запроваджується на рівні МОЗ.
"Сьогодні ми якраз зосередили увагу на тому, як правильно зашифрувати симптоми, скарги пацієнта, з якими він звернувся до лікаря первинної медичної допомоги, за допомогою ICPC2. Головною нашою вимогою до розробника власне і була можливість інтегрування, тобто переводу симптомів пацієнта згідно з чинною Міжнародною класифікацією хвороб (МКХ 10) у систему ICPC2. Зараз це починає працювати",  зазначає Марія Бойко.
Кількагодинний практикум для 50 лікарів минає швидко. Велика кількість охочих взяти участь у тренінгу свідчить, потрібно акцентувати увагу на практичних аспектах роботи з МІС. Більшість з них погоджується, краще один раз потренуватись, ніж виправляти реальні помилки.
 
А радник з питань муніципальних послуг Івано-Франківського ЦРМС Марія Баран, підсумовуючи тренінг, додає: що більше лікарів пройдуть навчання, то швидше рухатиметься медична реформа.
"Це означає, що освічені лікарі та прогресивні медичні заклади отримуватимуть краще фінансування, зможуть надати якісніші медичні послуги. А пацієнт від цього лише виграє",  каже Марія Баран.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: