fbpx

Прикарпатський бізнес переорієнтовується на ринки країн Європейського Союзу

Економіка 18:29, 21.04, 2015

З початку року Івано-Франківською митницею до Державного бюджету забезпечено 300,8 млн грн податків і зборів, що на 34% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

З них майже половина цієї суми – 146,1 млн гривень надійшла у березні п.р. Про це під час прес-конференції заявив в.о. начальника Івано-Франківської  митниці ДФС Василь Шайда.

За його словами, непроста економічна ситуація в країні спричинила зниження експортно-імпортних операцій. Так, за три місяці поточного року зовнішньоторговельний обіг в області склав 158,6 мільйонів доларів США, що на 36% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Однак позитивом у цій ситуації є переорієнтація суб’єктів господарювання Івано-Франківщини на ринки країн Європейського Союзу. Так, з початку року експорт у країни Євросоюзу збільшився та склав понад 62 млн дол. США, що становить 66% загальної вартості експорту. Протилежна тенденція відслідковується у торговельних відносинах з країнами СНД. Обсяг експорту до цих країн склав 17,4 млн грн, що майже вдвічі менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та у 3 рази менший за обсяг експорту до країн ЄС.  

У той же час з країн ЄС імпортовано продукції на 49,3 млн дол. США. Це у 6,4 рази більше за обсяги імпорту з країн СНД.

Загалом з початку року на експорт було оформлено вантажів вартістю понад 92,8 млн доларів США. Водночас імпортерами ввезено товарів вартістю 65,8 мільйон доларів США.

Щодо структури товарів, що експортувалися у країни ЄС, найбільшим попитом користувалися: кабельні електромережі, плити деревостружкові, шкіра великої рогатої худоби, пиломатеріали, вироби столярні. Більшу частку українського імпорту складають полівінілхлорид, проводи електричні для виробництва кабельних мереж до автомобілів, папір, картон, поліетилен, арматура ізольована для електричних машин та обладнання тощо.

Водночас,до країн СНД експортувалися: шпалери, мішки паперові, пральні машини, покриття пластмасове для підлоги, цемент. З країн СНД імпорт наступний: феноло-спирти, спирти метиловий та ізооктиловий, крафт-папір мішковий, азбест, концентрат карбамідо-формальдегідний.

На обліку в митниці перебуває 1739 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (з початку року на митниці акредитовано 63 суб’єкта ЗЕД). З них експортно-імпортні операції здійснювали 598 підприємств (у 2014 році – 519). Крім того, у зоні діяльності митниці зовнішньоторговельні  операції здійснювали 69 (у 2014 році – 54) суб’єктів господарювання з інших областей. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: