fbpx

Прикарпатський нардеп хоче заборонити приватизацію державних та комунальних підприємств

Політика 14:05, 04.06, 2015

Верховна Рада може запровадити до 1 січня 2017 року мораторій на приватизацію державних та комунальних підприємств.

Про це заявили народні депутати, члени політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова на брифінгу у Верховній Раді 4 червня.

Депутати повідомили, що зареєстрували відповідний проект постанови в парламенті.

Документом передбачається запровадити до 1 січня 2017 року мораторій на приватизацію державних та комунальних підприємств. В тому числі це стосується відчуження державних та комунальних акцій (часток, паїв) в статутних капіталах підприємств змішаної форми власності та спільних підприємств з іноземними інвестиціями.

Також проектом пропонується доручити Кабінету міністрів України до 1 жовтня 2015 року розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроект про приватизацію державного та комунального майна.

На думку авторів, в такому законопроекті треба передбачити, щоб приватизація державних та комунальних підприємств здійснювалася виключно через публічний продаж акцій із застосуванням процедури Initial public offering (IPO).

Крім цього, проектом пропонується доручити Кабміну спільно з Фондом держмайна перевірку приватизації об'єктів групи "Г" 2010 – 2015 років.

Йдеться, зокрема, про стратегічні підприємства, підприємства паливно-енергетичного комплексу, підприємства оборонно-промислового комплексу, науково-дослідні та проектно-конструкторські організації та установи та інші.

"За період панування Януковича відбулося масове скуповування олігархічними структурами обленерго, теплоелектростанцій та інших державних монополій, коли кількома провладними олігархічними групами були приватизовані пакети акцій майже всіх обленерго, облгазів, водоканалів. І країна за весь цей час отримала лише 20 млрд грн",  наголосила Ірина Суслова.

За словами Дерев'янка, частка державної власності підприємств, що діють на території України, становить близько 7-12%.

"В умовах фінансової кризи та проведення на території України АТО продаж державних та комунальних підприємств є неефективним варіантом виходу із ситуації",  наголосив він.

"У разі застосування хаотичної політики приватизації державних та комунальних підприємств відповідні бюджети отримають значно менше коштів, ніж могли би отримати при продажу їх в умовах стабільного розвитку економіки",  підсумував нардеп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: