fbpx

Прикарпатський нардеп пропонує дозволити Конституційному Суду визнавати неконституційними дії органів влади

Суспільство 09:32, 25.12, 2014

Відповідний законопроект №1138 був зареєстрований у Верховній Раді, народним депутатом від Надвірнянського виборчого округу Юрієм Дерев'янком.

Документом пропонується внести зміни до Закону України "Про Конституційний Суд України", які б урегульовували порядок визнання неконституційними дій, діяльності чи бездіяльності органів влади України.

Проект, зокрема, визначає підстави для прийняття Конституційним Судом рішення про неконституційність правових актів або дій влади.

Це можливо у тому випадку, коли дії органів влади чи їх нормативні документи:

– не відповідають Конституції України,

– порушують встановлені Конституцією процедури розгляду, ухвалення або набрання чинності правових актів

– свідчать про перевищення конституційних повноважень.

Підстава для відкриття конституційного провадження у справі буде зазначатися у конституційному поданні, яке повинне містити докладний опис вчинених дій із зазначенням дати, місця і підстав для їх вчинення, а також документів та інших матеріалів, що підтверджують неконституційність дій органу влади.

За процедурою, передбаченою законопроектом, Конституційний суд повинен не пізніше 5 робочих днів з дня надходження подання відкрити у позачерговому порядку провадження у справі.

Рішення у справі щодо конституційності дій органу влади Суд повинен прийняти протягом 30 робочих днів. Воно підлягатиме виконанню органом влади протягом 10 днів з моменту його оприлюднення, а колегіальним органом влади – на його наступному найближчому засіданні після оприлюднення рішення.

Нагадаємо, Юрій Дерев'янко зареєстрував у минулому скликанні ВРУ законопроект з такими нормами 28 січня 2014 року, проте він не був розглянутий Парламентом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: