fbpx

Прикарпатський нардеп розповів, скільки насправді має коштувати літр бензину в Україні

Суспільство 11:11, 03.02, 2016

Ціни на бензин в Україні значно завищені, що свідчить про зговір на найвищому рівні, який відбувається під прикриттям Уряду та Антимонопольного комітету.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, повідомила прес-служба нардепа.

"Нафта на всіх світових ринках подешевшала в кілька разів, зі 100 до 28 доларів за барель. А ціни на наших автозаправках тільки ростуть і ростуть", – заявив Дерев'янко.

Він навів розрахунки експертів, які вважають, що вартість бензину А-95 на київських заправках сьогодні мала б складати 16-17 гривень.

"Якщо порахувати ціну на бензин А-95 на Прибалтійському нафтопереробному заводі (більшість наших автозаправочних станцій саме цей бензин продає), то в 2013 році 1 тонна бензину коштувала 1080 доларів, а зараз 1 тонна коштує 460 доларів",  зазначив нардеп.

Дерев'янко зазначив, що якщо взяти ціни, за якими було вигідно підприємцям продавати бензин у 2012-13 роках, і пропорційно зменшити їх на вартість бензину на нафтопереробному заводі, також врахувати курс, який більше ніж у 3 рази виріс, і додати ще додаткові акцизи, то вартість бензину мала би бути 16-17 гривень. Натомість зараз на заправках ціни складають 20-21 гривень.

"Виникає питання: куди йдуть 3-4 гривні з літра бензину, як взагалі таке може бути, чому на всіх заправках майже однакова ціна і чи не є тут якийсь зговір?"  запитує нардеп.

"Безумовно, це не тільки зговір, це величезна корупція, яка сягає на вищі щаблі урядових посад, яка сьогодні "дахується" і Антимонопольним комітетом",  підкреслив Дерев'янко.

Він повідомив, що звернувся до Антикорупційного бюро, Генеральної прокуратури та Антимонопольного комітету, щоб вони дали відповідь на зазначене питання. 

"По 3-4 гривні крадуть у українців з кожного літра бензину, і така масштабна крадіжка є неможливою без Уряду, без "дахування" в Уряді такої схеми, без змови між основними трейдерами і власниками автозаправних мереж. Тому ми хочемо на ці всі питання отримати вичерпні відповіді від Антикорупційного бюро, Антимонопольного комітету і від Генеральної прокуратури", – підсумував Дерев'янко.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України 1 лютого повідомив про те, що розслідує справу про цінову змову на ринку нафтопродуктів. У відомстві вважають, що цінова політика вітчизняних операторів ринку не повною мірою корелює зі зміною факторів, що впливають на ціноутворення. Повідомляється, що комітет збирає і аналізує докази по справі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: