fbpx

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника займає сьоме місці в Україні за інформативністю

Суспільство 12:46, 26.12, 2014

Громадянська мережа ОПОРА, за результатами моніторингу університетів, опублікувала рейтинг інформативності веб-сайтів 274 вишів. Згідно з цим рейтингом Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника посів 7-е місце з оцінкою 82,76 бали.

Як зазначають укладачі рейтингу, важливість існування подібного ранжування зумовлена інтересами абітурієнтів, які мають бути всебічно інформовані на етапі вступної кампанії до вищих навчальних закладів і таким чином мати змогу відповідально здійснити свій вибір, а оскільки саме веб-сайти ВНЗ є основним джерелом отримання необхідної інформації, вони й обрані об’єктом моніторингу. 

Також метою рейтингу інформативності та відкритості ВНЗ є стимулювання вільної конкуренції між навчальними закладами в сфері надання освітніх послуг, що також в підсумку слугуватиме інтересам абітурієнтів та підсилить їх взаємодію з вишами в рамках нового Закону України "Про вищу освіту".

Таким чином, об’єктом моніторингу стали офіційні веб-сайти усіх вищих навчальних закладів України, що здійснювали набір на підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр", "спеціаліст", "магістр", окрім ВНЗ Луганської, Донецької областей та Автономної Республіки Крим.

274 ВНЗ різних форм власності були розподілені відповідно до їх підпорядкування, утворивши наступні групи: підпорядковані МОН – 116 вишів, приватні – 89 вишів, підпорядковані Мінагрополітики – 16 ВНЗ, підпорядковані МОЗ – 12, Міністерству культури – 9, а також іншим державним структурам – 33 ВНЗ. Моніторинг та ранжування здійснювались в кожній з наведених груп.

Під час моніторингу вивчались такі показники, як вчасність та повнота оприлюднення на офіційних веб-сайтах ВНЗ інформації про умови та процедури конкурсного відбору на етапі подання заяв, проведення вступних випробувань, надання рекомендації та зарахування на місця державного замовлення.

Окрім перевірки безпосередньої наявності інформації, експерти також оцінювали зручність користування веб-сайтом для її пошуку, наприклад, чи є окремий розділ, який присвячений вступу, чи можливий контекстний пошук у документах, що стосуються вступу.

За результатами моніторингу жоден вищий навчальний заклад в Україні не досяг 100% рівня інформативності свого веб-сайту. Серед 119 вишів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки, безумовним лідером став Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького (90,8%), який відповідав максимальній кількості критеріїв оцінки. За ним друге й третє місце посіли відповідно Херсонський державний університет (88, 89%) та Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (87,36%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: