fbpx

Прикарпатський професор Володимир Лущак обраний експертом від України у програмі ЄС "Горизонт-2020"

Суспільство 08:41, 21.11, 2017

Днями в МОН України відбулося засідання Комісії з відбору представників та експертів до комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій "Горизонт 2020".

На конкурс було надіслано більш як 100 заявок від кандидатів у представники та експерти від України до програмних комітетів "Горизонт 2020".Усі надіслані пакети документів пройшли адміністративну перевірку на відповідність вимогам, зазначеним у Порядку проведення конкурсу, затвердженого наказом МОН від 23.06.2017 р.№919. 

За результатами конкурсу експертом від України у Програмному комітеті "Здоров’я, демографічні зміни, добробут" обрано завідувача кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету, професора Володимира Лущака. Ще одним експертом цього ж комітету став заступник директора з наукової роботи Сумського державного університету Максим Погорєлов, інформує прес-служба ПНУ.

Комісію МОН України також прийнято рішення про відбір представників та експертів ще до низки програмних комітетів, а саме: «Науково-дослідницькі інфраструктури»; «Європейська Дослідницька Рада. Майбутні та новітні технології. Дії Марі Склодовської-Кюрі»; «Інформаційні та комунікаційні технології»; «Космос»; «Клімат, навколишнє середовище, ефективне використання ресурсів і сировини»; «Європа у мінливому світі – інклюзивні, інноваційні та свідомі суспільства»; «Нанотехнології, нові матеріали, біотехнології, передові промислові виробництва»; «Європейський дослідницький простір». 

Нагадаємо, у 2015 році Україна стала асоційованим членом Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Членство надало українським учасникам рівноправний статус з їхніми європейськими партнерами, а також відкрило можливості впливу на формування змісту Програми. «Горизонт 2020» – це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій з загальним бюджетом близько 80 млрд євро, розрахована на 2014 – 2020 роки.

Програма сконцентрована на досягненні трьох головних завдань: зробити Європу привабливим місцем для першокласних науковців; сприяти розвитку інноваційності та конкурентоспроможності європейської промисловості і бізнесу; за допомогою науки вирішувати найбільш гострі питання сучасного європейського суспільства.  

Відповідно до цих завдань Програма «Горизонт 2020» поділена на три основні напрямки: 

1) Передова наука, яка є відкритою для високоякісних індивідуальних та командних дослідницьких проектів в усіх галузях знань, включаючи гуманітарні;

2)  Лідерство у галузях промисловості, в яких фінансується розробка нових технологій і матеріалів, включно з ICT та космічні дослідження; крім того, в межах цього напряму доступні фінансові інструменти для впровадження інновацій у малому та середньому бізнесі;

3)  Суспільні виклики, з широким спектром дослідницьких проектів від поліпшення якості транспорту, їжі, системи охорони здоров’я та безпеки до питань європейської ідентичності і культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: