fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Прикарпатський священик, який п'яним скоїв ДТП і тікав від патрульних, не зміг розчулити суддю розповідями про причастя

Прикарпатський священик, який п'яним скоїв ДТП і тікав від патрульних, не зміг розчулити суддю розповідями про причастя

Суспільство 11:00, 03.08, 2018

Суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Володимир Гандзюк відхилив апеляційну скаргу священика Сергія Бусела, який у стані алкогольного сп'яніння скоїв аварію, втікаючи від патрульної поліції.

Як писав КУРС, 19 квітня на перехресті вулиць Галицька – Калуське шосе в Івано-Франківську сталася ДТП. Водій "Шкода Октавія" тікав від патрульних та в'їхав у вантажівку. За кермом автомобіля був священик Сергій Бусел, який править у церкві Введення у храм Пресвятої Богородиці УГКЦ у селі Пійло Калуського району. У крові священика виявили 1,19 проміле алкоголю. 

11 липня Калуський міськрайонний суд визнав священика винним за ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння) та оштрафував Сергія Бусела на 10 200 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном один рік.

Сьогодні в Апеляційному суді Сергій Бусел намагався довести, що протокол патрульних складений з порушеннями, а Калуський міськрайонний суд виніс незаконну постанову.
"Вони пропонували мені подихати два рази. Після першого сказали пройти по білій лінії – я пройшов, сказали покрутитися  я покрутився. Для них це стало дивно. Я вважаю, що був не настільки випивший", – розповів Бусел.

Діалог судді і отця вартує окремої уваги. 

 Ви ж вживали алкоголь? – перепитав суддя.
 
 Випив вина,  відповів священик.
 
 Знаєте, яка мінімальна доза, аби особа була притягнута до відповідальності?
 
 0,2 вроді.
 
 У вас було набагато більше. Що ви скажете, які підстави для скасування постанови є? Тим більше ви у поясненнях вказали факт вживання алкоголю. Щодо вас також було зареєстровано кримінальне провадження у зв'язку з тим, що постраждали люди. Воно було закрито, бо у потерпілої легкі тілесні ушкодження. 
 
 Я дійсно вживав алкоголь. Просто сталася така подія. Переживав. 
 
 Якби ви не вживали алкоголь, сталася б така подія?
 
 Думаю, що ні.
 
 Знаєте, ви, кажете, священик, то, думаю, ви повинні ці речі розуміти у більшій мірі, ніж хтось.
 
 Ну так, але бувають такі випадки, знаєте, священик чуть випив. Причастя там було чи що…

 Тут про причастя не говориться. Тієї дози для причастя стало б на півроку. 

 

 Ну так… 

Далі отець намагався пояснити, чому патрульні, на його думку, незаконно оформили постанову. 

"При оформленні найперше було порушення, що вони зламали мені два ребра, ставили мене на асфальт, обличчям мене опускали у траву, ставили на мене ноги…"

"Якщо там були неправомірні дії поліції, то це інший порядок. У нас зараз факт те, що ви їхали в стані сп'яніння",  перебив Гандзюк священика. 

За словами Бусела, його права порушили і в Калуському міськрайонному суді. Оскільки суддя виніс постанову без його присутності. 

На запитання судді, чому пропустив засідання, отець відповів, що попереджав суд про свою відсутність. Нечебто був хворий.

"Зараз ви тут. Маєте захисника, кажіть, що ви хотіли сказати, але не змогли у першій інстанції",  звернувся Гандзюк до Бусела.

"Хай захисник скаже",  сказав священик. 

1

За словами адвоката, суд першої інстанції порушив право його підзахисного на захист, оскільки справа була призначена на 9 липня, того дня він уклав договір з підзахисним і просив час на ознайомлення з документами. Пізніше повідомлень про дату наступного засідання, а саме 11 числа, вони не отримували.

"Я спілкувався з підзахисним. Він казав, що після служби випив вина. Я розумію, що закон не передбачає, що священнослужитель може вживати вино. Але після причастя вино не можна виливати, тому він був змушений його випити. Потім знайома попросила його відвезти на вокзал. У зв'язку з цим він поїхав у Франківськ",  сказав адвокат. 

За словами захисника, у суді першої інстанції вони хотіли б дослідити відео патрульних, оскільки невідомо, яким драгером проводилося освідчення. "Чи був він сертифікований, не можна достеменно знати",  сказав адвокат.

На завершення суддя перепитав у Сергія Бусела, чи тікав він від патрульних, що і стало результатом аварії. 

"Знаєте, у мене перший раз таке було. Побоявся. Знав, що трохи випив, переживав. Коли тікав, попав в аварію",  визнав Сергій Бусел.

Перед дебатами суддя зазначив, що факт сп’яніння пояснюється висновком судово-медичного огляду та поясненням самого Бусела.

Під час дебатів отець Сергій Бусел просив суд "помилувати його". 
 
"Помилуванням займається Президент України. Суд може визнати винним або визнає невинним",  пояснив суддя.
 
"Прошу визнати невинним",  виправився отець.
 

Адвокат Бусела просив закрити провадження у зв'язку із завершенням строків притягнення до адміністративної відповідальності. 

Після кількох хвилин у нарадчій кімнаті суддя Володимир Гандзюк постановив:

"Апеляційну скаргу Бусела Сергія залишити без задоволення. Постанову Калуського міськрайонного суду від 11 липня залишити без змін. Постанова є остаточною, оскарженню не підлягає".

Отже, священик Сергій Бусел позбавлений права керувати транспортними засобами строком на 1 рік та має заплатити 10 200 гривень штрафу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: