fbpx

Прикарпатський університет відзначив 79-ту річницю. ФОТО

Суспільство 19:23, 15.05, 2019

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника відзначив 79-ту річницю від заснування.

Традиційно День університету розпочався з Божественної Літургії за благословення. Урочисте богослужіння відбулося в церкві Різдва Пресвятої Богородиці. У ньому взяли участь переобраний ректор університету Ігор Цепенда, представники професорсько-викладацького складу, студенти та працівники, повідомляє прес-служба ПНУ.

Ключовою подією урочистостей стала святкова Академія. В ній взяли участь викладачі, студенти, працівники та ветерани.

"Сьогоднішній день – це день підсумків, день роздумів. Ми радіємо з того, що маємо змогу реалізовувати дуже цікаві наукові і освітні проекти. Проекти, які роблять честь не тільки університету, а й місту й нашому краю. Зокрема, це відновлення Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" на горі Піп Іван, який через декілька років буде не тільки найвищим науковим об’єктом України, але й Центральної Європи. Ми розпочали проект, який є новою платформою у відносинах між Україною і Польщею. Це створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі. Саме завдяки вашим зусиллям нам вдається реалізовувати ці великі завдання. Тому дякую за велику працю, яку робить колектив, і всім, хто нас підтримує – нашим польським партнерам, партнерам з університетів інших країн, друзям, меценатам", – зазначив у вітальному слові Ігор Цепенда.

Він також нагадав про вагомий внесок колективу Прикарпатського у нещодавню перемогу Івано-Франківська в щорічній престижній премії Приз Європи. Адже почесну нагороду за активне просування європейських ідей рідне місто отримало і завдяки тісній співпраці івано-франківських та європейських університетів.

День університету символічно святкується у день народження Василя Стефаника. До пам'ятника письменника поклали квіти, а також вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика.

Під час урочистостей Ігор Цепенда вручив дипломи "Почесного професора" генеральному директору Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника Василю Ферштею та директору національної бібліотеки ім. Оссолінських у Вроцлаві (Республіка Польща) Адольфу Юзвенку.

Лаудації на честь почесних професорів виголосили директор Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки університету, професор Михайло Нагорняк та декан факультету математики та інформатики, професор Володимир Пилипів. Ігор Цепенда провів церемонію посвяти.

"В особах Адольфа Юзвенка та Василя Ферштея ви шануєте найпотужнішу частину спадщини європейської культури, якою є слово. Слово, закладене в книгу, на сторінках якої записані здобутки людської діяльності, досягнень нашої європейської цивілізації. Це добре, що це відбувається в стінах вашого університету. Нинішнє свято не лише для університету, міста, Прикарпатського краю, але й для цілої інтелектуальної спільноти нашої частини Європи. Ваш університет завдяки мудрому керівництву вийшов далеко за межі Прикарпатського регіону. Ваш університет є лідером українсько-польської академічної співпраці", – зазначив у своєму виступі під час урочистостей Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольські.

Почесні професори університету Василь Ферштей та Адольф Юзвенко у своїх інавгураційних доповідях подякували Вченій раді університету за присвоєння почесного звання та високу довіру.

Під час свята голова Вченої ради університету Ігор Цепенда також вручив відомчі Почесні грамоти найкращим викладачам та працівникам. Також Подяками відзначили студентів, які стали переможцями та призерами міжнародних, всеукраїнських конкурсів та олімпіад.

Святкова програма заходу супроводжувалася концертною програмою за участі студентів та викладачів Навчально-наукового Інституту мистецтв.

Завершився День університету студентським Кубком Сміху Прикарпаття та розважальною вечіркою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: