fbpx

Прикарпатці, які відмовляються від безкоштовних індивідуальних лічильників газу, платитимуть утричі більше

Суспільство 16:35, 05.11, 2018

Споживачі, які відмовляються від безкоштовного встановлення індивідуальних газових лічильників, сплачуватимуть за газ за граничними нормами. Через необґрунтовано занижені норми споживання з початку року близько 1000 прикарпатців відмовилися чи не допустили до своїх помешкань газовиків для монтажу індивідуальних приладів обліку.

Відповідно до Закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" ПАТ "Івано-Франківськгаз" з 2011 року реалізовує програму з безкоштовного встановлення лічильників газу. Цього року монтаж лічильників проводиться у помешканнях, в яких встановлені тільки газові плити та відсутній будинковий лічильник.

Наразі 98,5% споживачів Івано-Франківщини  забезпечені приладами обліку газу. До кінця року компанія планує встановити ще 2,5 тис. лічильників. Однак через необґрунтовано занижені норми споживання частина прикарпатців відмовляється від індивідуальних приладів обліку. Адже споживачі, сплачуючи за газ за нормами, реально споживають удвічі більше.

"Згідно з Кодексом газорозподільних систем, якщо споживач, який не забезпечений приладом обліку,  відмовляється від безкоштовного його встановлення або не надає доступу до приміщення для монтажу приладу, нарахування за газ здійснюватиметься за граничними об’ємами з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв", – коментує керівник Івано-Франківського відділення ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Струк.

Так, якщо в помешканні встановлено тільки плиту, при наявності центрального гарячого водопостачання нарахування на одну особу здійснюватиметься 9,8 м куб. газу в місяць, замість 3,3 м куб., у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання – 18,3 м куб., замість 5,4 м куб. А вже 1 січня 2021 року, згідно з чинним законодавством, помешкання, які не оснащені індивідуальними чи будинковими приладами обліку газу, будуть відключені від газопостачання.

Тому квартировласникам, які з певних причин не були вдома того дня, коли у їхніх будинках відбувалося встановлення приладів обліку, необхідно звернутися з письмовою заявою на встановлення лічильника у Центр обслуговування клієнтів ПАТ "Івано-Франківськгаз" за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Короля Данила, 37. За додатковою інформацією стосовно встановлення лічильників споживачі можуть звернутися за телефоном 067 556 47 02.

Окрім того, газовики наголошують, що споживачам, які проживають у багатоквартирних будинках, у яких уже встановлені загальнобудинкові вузли обліку газу, безкоштовне встановлення індивідуальних лічильників газу цього року здійснюватися не буде.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: