fbpx

Прикарпатці за рік на чверть скоротили споживання газу – газовики хвилюються через недоотриману виручку

Суспільство 10:16, 22.05, 2019

Об’єми споживання природного газу в Івано-Франківській області скорочуються. За перший квартал 2019 року на Прикарпатті спожито 238,4 млн куб. блакитного палива, це на 25,9% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Зменшення обсягів розподілу газу відбулося за рахунок усіх категорій споживачів. Найбільше скорочення споживання блакитного палива спостерігається серед побутових споживачів – на 29,5%, промисловість зменшила використання газу на 13,6%,  бюджетні установи – на 13,5%, повідомляє прес-служба Івано-Франківськгазу.

"Якщо минулого року релігійні організації та підприємства ТКЕ збільшили споживання газу, то у 2019 році  спостерігається зворотна тенденція. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року релігійні організації цього року спожили блакитного палива на 0,18 млн куб. м  менше (21,3%), а теплопостачальні компанії – на 5,9 млн куб. м (16,7%)", – зазначив комерційний директор АТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

Від обсягів споживання природного газу залежить фінансування робіт з утримання газотранспортної системи в належному стані та виконання заходів, передбачених Інвестпрограмою АТ "Івано-Франківськгаз". Адже джерелом фінансування поточної діяльності компанії, витрат на обслуговування, ремонт, реконструкцію та модернізацію газових мереж, а також на аварійно-диспетчерські і експлуатаційні служби є тарифна виручка від розподілу газу.

Так, внаслідок зменшення об’ємів споживання газу за перший квартал 2019 року компанія недоотримала тарифну виручку у розмірі 59,5 млн грн (без ПДВ).

Кризова ситуація із надходженням коштів поглиблюється ще й сезонністю споживання газу – коли в літній період воно значно зменшується проти холодної пори року.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: