fbpx

Прикарпатців атакують кліщі: що робити та куди звертатися за допомогою

Здоров'я 09:40, 17.04, 2018

У лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ Івано-Франківського обласного лабораторного центру звернулись перші в цьому році потерпілі від укусів кліщів.

"Зустріч" з кліщами відбулась в парку ім. Шевченка та на прибудинковій території в селі Чукалівка, інформує прес-служба ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України". 
 
В області склалась неблагополучна епідемічна ситуація щодо Лайм-бореліозу. В 2017 році зареєстровано 65 захворювань проти 39 в 2016 році.
 
Випадки  Лайм-бореліозу реєструються в усіх районах області. Починаючи з 1989 року в області станом на сьогодні виявлено 180 територій, неблагополучних щодо Лайм-бореліозу, в тому числі в 2017 р. зареєстровано 19 нових неблагополучних територій. 
 
1
 
В 2017 році найбільшу кількість хворих на Лайм-бореліоз виявлено в Надвірнянському районі та м. Івано Франківську. 
 
Максимальна кількість укусів кліщами реєструється в квітні-травні. 
 
Лайм-бореліоз віднесено до захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації. Особливе занепокоєння викликає високий відсоток пізніх уражень різних систем і органів, що дають хронічні прояви (3,5-10,6 % випадків), довготривалу непрацездатність, інвалідизацію, а подекуди – і летальні випадки.
 
Хвороба перебігає настільки різноманітно, маскуючись під грип, артрози, невралгії, міалгії та інші розлади, що лише покус кліща в недавньому минулому дозволяє запідозрити хворобу Лайма. Особлива ознака хвороби – кільцевидна еритема, тобто червоне кільце різного діаметру навколо місця покусу кліща, буває не завжди (до 50,0% випадків).
 
Застерегти себе і близьких від нападу кліщів можна. Для цього дотримуйтесь таких правил:
 
• Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, цей одяг до того бажано обробити репелентами, тобто речовинами, які відлякують комах, зокрема кліщів. А також обов’язково оглядайте одне одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів. Памятайте: що раніше зняти кліща, то менший ризик зараження.
 
• На відкриті частини тіла нанесіть репелент. Крім того, існують і народні методи, зокрема можна натиратись ефірними оліями (евкаліптове, м’ятне, розмаринове та інше).
 
• Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів.
 
• Ходіть на сонячному боці посередині стежин.
 
Якщо кліщ усе ж присмоктався – не лякайтесь. Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це в кабінеті медичного закладу. За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з таких методів:
 
– кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і, тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розкачуючи або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами;
 
– міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і, підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують із шкіри;
 
– капнути на кліща м’ятну олію, кліщ самостійно вилізе з місця укусу.
 
Після видалення кліща місце укусу продезінфікувати (70% спиртом, 5% йодом, спиртовмісними речовинами), а руки вимити з милом. Якщо на шкірі залишилась чорна цятка (при відриві головки або хоботка кліща), обробити її 5-відсотковим розчином йоду та залишити до природної елімінації або звернутись до хірурга для видалення.
 
Інформація про місце, час і дату укусу і про те, скільки кліщ міг перебувати на шкірі, є важливою для оцінки ризику зараження. Що менше часу кліщ пробув на шкірі, то менша ймовірність захворювання.
 
Після видалення кліща необхідно обов’язково звернутися до лікаря-інфекціоніста.
 
Кліща намагайтесь видалити живим і передати в лабораторію для визначення зараженості. 
 
Видаленого кліща необхідно помістити на кусок вологої марлі у флакон, невелику банку, інший чистий скляний щільно закритий посуд і віднести для лабораторного дослідження. В державній установі "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України", (вул. Шевченка, 4) проводять дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудника бореліозу.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: