fbpx

Івано-Франківська область єдина в Україні, в якій немає населених пунктів з комуністичними назвами

Суспільство 13:09, 11.06, 2015

Український інститут національної пам'яті оприлюднив перелік міст та сіл, назви яких символізують комуністичний тоталітарний режим. Тож згідно із Законом про декомунізацію 871 населений пункт повинен повернути історичну назву до 21 листопада.

Як виявилось, Івано-Франківська область єдина в Україні, де не залишилось жодного села чи міста з комуністичною назвою, інформує Бліц-Інфо

Загалом, змінити назви треба 3% від усіх населених пунктів.

Співробітники Українського інституту національної пам'яті та волонтери налічують майже 30 тисяч назв українських міст і сіл.

Дані постійно оновлюють, оскільки походження назв вимагає додаткового дослідження.

Наприклад, село на Львівщині із, здавалося б, звичайною назвою Максимівка увічнює офіцера НКВС Максимова, який воював проти УПА. Громада ще з 2008 року намагається повернути селу історичну назву Лібухова. А село Хрущова Микитівка на Харківщині, незважаючи на очевидні аналогії, названо так ще в XVII-XVIIстоліттях на честь двох козаків: 1676 року уманський полковник Микита Сененко отримав жалувану грамоту на ці землі, а з 1738-го в Микитівці був новий власник – ніжинський полковник Іван Хрущов.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку. Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів заборонено публічне використання символіки таких режимів, встановлено зобов'язання перейменувати організації та торгові марки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: