fbpx

Прикарпаття збільшило експорт до ЄС та зменшило до Росії

Економіка 15:35, 22.12, 2014

Обсяги експорту товарів суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності Івано-Франківської області за січень-жовтень 2014 р. становили 391,7 млн доларів США, імпорту – 406,7 млн доларів США.

Проти січня-жовтня 2013 року обсяги експорту зменшилися на 0,6%, імпорту – на 11,4%, повідомляє головне управління статистики в області. Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 89 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 50,6% від загального його обсягу проти 44,1% у січні-жовтні 2013 року. Найбільші експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації, Румунії, Польщі, Йорданії, Німеччини, Італії, Чехії, Білорусі та Молдови. Порівняно з січнем-жовтнем минулого року збільшилися обсяги відвантажень до Польщі, Литви, Тайваню, Індонезії, Швеції, Чехії, Йорданії, Білорусі. Водночас вагомо скоротився експорт до Об’єднаних Арабських Емiратів, Казахстану, Російської Федерації.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали деревина та вироби з деревини і механічні та електричні машини. Вагомими були і обсяги відвантажень продуктів тваринного походження, паперу та картону, продукції хімічної і пов’язаних з нею галузей промисловості, пластмас, полімерних матеріалів, текстильних матеріалів та текстильних виробів, шкур необроблених, шкір вичищених.

Імпорт товарів з країн ЄС становив 63,5% від загальнообласного обсягу імпорту проти 64,9% за відповідний період минулого року.

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Німеччини, США, Російської Федерації, Польщі, Італії, Нідерландів. Серед найбільших країн-партнерів збільшився імпорт зі США, Нідерландів та Румунії. Разом з тим, зменшилися надходження з Саудівської Аравії, Данії, Китаю, Угорщини, Чехії, Італії, Польщі, Російської Федерації.

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги механічних та електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них і продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості. Значними були і обсяги імпорту чорних металів та виробів з них, паперу та картону, текстильних матеріалів та текстильних виробів, мінеральних продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: