fbpx

Приватні виконавці зможуть масово забирати у боржників майно

Економіка 12:30, 19.08, 2015

Приватні виконавці, появу яких ще навесні анонсував Мін’юст, отримають рівні права з державними, за одним винятком – не зможуть займатися держборгами.

Пакет законопроектів днями подала в Раду Адміністрація президента, передає finance.ua. Масштабна презентація призначена на 3 вересня, але правозахисники вже висловлюють побоювання, що все це робиться під тиском банків, які хочуть активніше відбирати квартири у боржників по іпотеці.

У початковому варіанті закону приватникам хотіли доручити лише борги, не пов’язані з держмайном. Але, головне, їм не дозволено було вселяти/виселяти громадян з приміщень (конфісковувати інше майно – машини або телевізори – закон не забороняв). З фінального варіанту, допрацьованого в АП за участю депутатів і експертів, норма про нерухомість пропала.

«Спробуйте, знайдіть зараз людину, яка в силі оплачувати іпотечний кредит. А закон дасть повноваження приватним виконавцям (тобто фактично банкам) забирати це житло, – вважає екс-голова громадської ради при виконавчому службі Головний Вадим Хабібуллін. – Це робота банківського лобі: фінустанови переживають застій, вони «втомилися» і потребують рух капіталу – і почнуть масово забирати в людей майно, щоб його реалізовувати ».

За законом, приватні виконавці зможуть також блокувати гроші на рахунках і списувати на користь позивача (зрозуміло, за судовим рішенням), примусово проникати в житло боржника або тієї людини, у якої знаходиться шукане майно. Навіть забирати дитину, яку за вердиктом покладено віддати іншому батькові або в дитбудинок. А оскаржити їх дії (як і роботу держвиконавців) можна буде тільки протягом 10 днів після подій.

Позиція Мін’юсту така: побоювання існують завжди, коли, як у випадку з нотаріусами і тими ж виконавцями, держсервіс переходить до приватних структур. «Але приватний порядок лише покращує сервіс. Приватні виконавці, з одного боку, будуть незалежними. З іншого, – ліцензовані мін’юстом, і буде механізм контролю », – сказав заступник міністра юстиції Гія Гецадзе.

Заступник міністра розповів, як буде діяти закон. Громадянин або бізнесмен виграє суд і з рішенням на руках визначається, до кого звернутися, щоб повернути майно або гроші, – державним чи приватним виконавцям. «Так ми децентралізіруємо систему, створивши конкуренцію», – резюмував заступник міністра. Однак, за словами правозахисників, конкуренція призведе до монополії потужних виконавських агентств, які будуть «на ставці» у банків і страхових компаній.

«Ті ж колекторські контори, яким банки передають справи боржників, як правило, афілійовані з самими фінустановами. Після початку реформи вони змінять вивіски, отримають ліцензію в Мін’юсті і будуть працювати поруч з банками, – вважає Вадим Хабібуллін. – Навіть фізично сядуть у банках. Виконуватимуть справи тільки цих «господарів», там же отримувати зарплату, а держава усунеться від захисту громадян, які заборгували гроші. Це, мовляв, ваші стосунки з банком ». Експерт побоюється, що така реформа призведе до соціального вибуху. З іншого боку, нинішня система держвиконавців не працює через потужний корупційного чинника: рядові співробітники беруть винагороду за невиконання, передаючи частину начальству.

«Через це вже 20 років не можуть прийняти закон, хоч яким би «золотим» він не був: його блокували і сама виконавча служба, і Мін’юст. Тепер він буде підтриманий з 95% ймовірністю, – сказав член Громадського комітету при Мін’юсті Анатолій Родзинський. – Адже рішення судів потрібно виконувати, і кожен, навіть найгірший, приватний виконавець в 100 разів краще державного із зарплатою в 1 200 грн ». До речі, оплачувати роботу приватників, швидше за все, будуть гонорарами, подібно до того, як платять за послуги адвокатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: