fbpx

Пташки, кола, коники: особлива символіка гуцульських пасок з Космача. ФОТО

Культура 16:49, 09.04, 2018

Гуцульське селище Космач, що в Косівському районі, має свої звичаї і традиції. Одна з них – по-особливому прикрашати паски, кошики та все, що освячується, на Великдень.

Символи Великодня у Космачі яскраві, поділився в мережі майстер з вишивки, колишній сільський голова Дмитро Пожоджук. 

"Космач має свої звичаї і традиції, свою культуру та історію. Космач – це Україна. Тут все особливе, і великодні паски також. Вони мають свою символіку – хрест, пташки, кола, вони не подібні на бабку чи ще якийсь вид хліба. Це справжній витвір мистецтва", – коментує фото з дійства великоднього освячення пасок Пожоджук.

Світлини з Космача – Юрій Атаманюк.

Довідково: Узвичаєним пластичним елементом гуцульських пасок є узагальнені птахо подібні зображення. вони відтворюють об’ємні фігурки птахів, що виліплені з однієї складеної вісімкою смужки тіста, кінці якої підняті над кільцями, передаючи, з одного боку, голівку, а з другого – хвіст, або з двох смужок тіста, одна з яких обводить іншу довкола, перехрещується зверху, акцентуючи крила.

За пластичним трактуванням, зокрема на пасках, вони є подіб ними до аналогічних зображень на короваях і до призначеного для зустрічі весни птахоподібного печива. За традиційними, успадкованими від язичницьких часів уявленнями українців птах сприймається як іпостась душі померлого. Одним з аргументів на користь такого ототожнення є відліт і приліт птахів з вирію – міфологічного місця перебування душ померлих.

Водночас образ птаха в контексті весняної обрядовості, знаменуючи своїм поверненням з вирію початок весни, втілює ідею оновлення й розквіту.

Серед інших пластичних елементів найчастіше на гуцульських пасках трапляється шишка. Її звивають у вигляді кола або спіралі з тонкої смужки тіста, на верхньому боці якої зроблено ритмічні надрізи, що надають елементам вишуканої ажурності. Очевидно, як і на українських короваях, на пасках шишка є символом плодючості. Поширеним на пасках є також один із найзмістовніших символів народного мистецтва – квітка, йдеться  в дослідженні "Гуцульська Великодня Паска" Людмили Герус.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: