fbpx

Публічність на благо громади: Бурштинська міська рада починає співпрацю із порталами відкритих даних

Суспільство 16:39, 19.04, 2019

Експерти Центру “Антикорупційна платформа” та керівництво Бурштинської міської ради обговорили покращення процедури оприлюднення відкритих даних.

Єдиний державний веб-портал відкритих даних або data.gov.ua створений для швидкого і зручного доступу громадян до публічної інформації.

Портал був створений на вимогу Закону «Про доступ до публічної інформації» та Постанови КМУ №835 від 21.10.2015. Власне, питання оприлюднення Бурштинською міською радою наборів відкритих даних відповідно до законодавства було підняте у рамках круглого столу між керівництвом ради та експертами Центру “Антикорупційна платформа”.

Ще одне питання стосувалося оприлюднення інформації на порталі spending.gov.ua відповідно до Закону «Про відкритість використання публічних коштів».

“Бурштинська міська рада прийняла пропозицію визначити відповідальних осіб, в обов’язки яких входитиме публікація документів на єдиному веб-порталі використання публічних коштів і виправити недоліки зі звітуванням у деяких розпорядників бюджетних коштів, підпорядкованих міській раді”, – зазначає експерт Центру “Антикорупційна платформа” Остап Бринський.

Також представники ради та експерти обговорили можливість прийняття радою «Порядку оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств».

Насамкінець, експерти представили оновлену сторінку міста Бурштин на порталі «Відкритий бюджет». Там за останні кілька місяців додано модулі «Комунальні підприємства» та «Бюджет на мапі».

Віднедавна кожен зацікавлений мешканець Бурштина може у вільному доступі ознайомитися із фінансовим станом комунальних підприємств міста за останні 5 років. Важливо, що ця інформація подається не у формі сухих таблиць, а через кольорові графіки з поясненнями до кожного пункту.

1

Також запрацювала інтерактивна карта ремонтів, яка показує об’єкти, що ремонтувалися або планують ремонтуватися у цьому році за кошти міського бюджету. Зручність карти полягає у тому, що на ній можна дізнатися інформацію про саму закупівлю ремонту, виконавця робіт тощо.

2

“Цей портал – це приклад того, як працюють відкриті дані для блага територіальної громади. Міська влада отримала ще один зручний інструмент доступного висвітлення своєї діяльності та комунікації з мешканцями. Жителі Бурштина, у свою чергу, тепер мають можливість отримати безпосередньо з сайту міської ради інформацію, яку раніше доводилося отримувати через запити і ходіння по кабінетах”, – підсумував експерт Центру “Антикорупційна платформа” Остап Бринський.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: