fbpx

"Письменники є творцями часу", – Тарас Прохасько розповів, навіщо потрібне читання

Культура 20:26, 21.03, 2017

У рамках проекту “Назустріч улюбленому письменнику” в івано-франківському кафе "Світлиця Мулярова" відбулася розмова читачів з письменником Тарасом Прохаськом.

Щоб стати учасником заходу, необхідно було пройти опитування і дати правильні відповіді на 10 запитань про життя і творчість Прохаська. До акції долучилося понад 700 осіб, з яких близько 70 дали правильні відповіді на всі запитання анкети. 

"Я дуже радий, що такі зустрічі налагоджуються, з’являються нові форми суспільного життя, і все більше вдається відчувати потребу спільного простору і співіснування. Хочу щоб поняття спільного простору вживалась у нашу свідомість", – сказав Тарас Прохасько.

Директор видавництва "Лілея-НВ", яке долучилося до літпроекту, Василь Іваночко представив видання Прохаська. Учасники отримають ці примірники

"НепрОсті" – це текст, за який Прохасько має отримати Нобеля", – переконаний Іваночко.

Організатори влаштували короткий тест із біології для письменника та дізналися про читацький досвід Прохаська.

1

"У мене немає поняття обов'язкова література. Я читаю те, що трапляється, і часто це хороші речі. До 9 класу я не читав нічого з ХХ століття. ХІХ століття – це найбільша моя лектура того часу.

Я багато читав нон-фікшну, бо хотілося фундаментальних речей. 
Є кілька книжок, які я читаю постійно протягом останніх 15 років. Був період, коли я щоранку читав поезію Андруховича. 

Читання потрібне як розмова, як діалог. Книжку треба сприймати як засіб діалогу. Найкраще шукати свої книжки і не боятися визнати, що є щось не твоє", – поділився Прохасько.

Письменник також прокоментував новину про екранізацію "НепрОстих". 

"Кінематографічна інтертектуальність – це дуже добре. Такі речі, як проза Андруховича чи "НепрОсті", добре лягають на екранізацію", – зауважив Прохасько.

Нині письменник пише новий роман. 

"Я працюю над дуже складним для мене романом уже 5 чи 6 років", – розповів він. 

Це друга подія у рамках проекту. Першою, з ким зустрілися франківці, стала Ольга Деркачова. 
У рамках проекту відбудеться ще 8 літературних зустрічей, загалом – десять розмов з найбільш відомими письменниками. Участь у проекті візьмуть Юрій Андрухович, Тетяна Малярчук, Марія Ткачівська, Степан Процюк, Марія Вайно, Євген Баран, Галина Петросаняк та Ольга Слоньовська.

Для участі у проекті потрібно відповісти на 10 запитань анкети із життя і творчості письменника. Опитувальники можна знайти в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка. Натомість кожен учасник, який відповість правильно на усі запитання, одержить книжку улюбленого автора.

Як зазначалося, проект започаткували громадська організація "Поступовий гурт франківців" спільно з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка та за підтримки івано-франківських видавництв "Лілея-НВ" і "DISCURSUS", а також Профкому студентів та аспірантів Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. 

 

Катерина Котвіцька 
Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: