fbpx

У Франківську солдати подають до суду на командування, яке відмовляється їх демобілізувати

Суспільство 16:01, 15.06, 2015

Солдати-контрактники 114-ї бригади тактичної авіації, вч А-1349 в Івано-Франківську, стали заручниками рішення командування. Те продовжило контракти без відома і без згоди солдат. І тепер під тиском змушує їх служити, посилаючись на "особливий період" в державі.

У франківця Сергія Гаврилюка трирічний контракт на службу у військовій частині А-1349 на посаді водія-електрика завершився ще 15 липня 2014 року. Однак він досі ходить на роботу – не може звільнитися. Командування частини відмовляє у демобілізації, мотивуючи наказами Міністерства оборони та вказівками вищого командування ЗСУ.

1

Як розповів КУРСу солдат Гаврилюк, він та ще близько двох десятків його товаришів по службі не продовжували контракти.

Копію свого контракту Сергій Гаврилюк отримав з відділу кадрів вч тільки після письмового звернення у квітні цього року. І тільки тоді побачив у ньому запис, датований квітнем 2014 року: “Продовжено строк контракту понад встановлений строк на період до оголошення демобілізації. ТВО командира вч А-1349 підполклвник Ю. В. Погорілий».

2

“Про те, що мені без мого відома продовжили контракт, я дізнався тільки тоді, коли витребував копію документа. Що стосується демобілізації, то відділ кадрів посилається на “особливий період” і термінів не називає”, – відзначив Сергій Гаврилюк.

Рапорт про розірвання контракту, що його солдат надіслав кадровикам частини поштою, йому повернули. Сергій мотивував переведенням на службу в органи МВС і навіть озброївся підтвердженням  від командира спецпідрозділу “Грифон”, однак і тут отримав відмову.

“За чотири роки служби нам тільки один раз видали форму. Купуємо обмундирування власним коштом. На складі нас немає в списках тих, хто стоїть на забезпеченні. Коли ми звернулися до завскладу, він пояснив, що у нас не продовжені контракти, відтак забезпечення не положено”, – описує спільну для обох солдатів ситуацію колега Сергія Гаврилюка, солдат-контрактник вч А-1349, франківець Віталій Мацькевич. 

Військовики кажуть, що їхнє бажання демобілізуватися спричинило тиск на них з боку безпосередніх командирів.

“Нас залякують доганами, матеріальними стягненнями і навіть відправкою в АТО”, – каже Сергій Гаврилюк.

Для захисту своїх прав Сергій Гаврилюк і Віталій Мацькевич звернулися до адвоката. Після чого командування частини прийняло рішення відрядити обох для проходженя служби в Дніпропетровську область. Солдати чекають виїзду з дня на день.

“Таких звернень, коли контрактникам відмовляють у демобілізації, досить багато. Тільки з цієї частини в мене консультувалися шестеро військовиків. Частину з них командування переконало не конфліктувати і залишитися служити. Троє прийняли рішення подати до суду”, – повідомив адвокат Володимир Бандура.

За його словами, т.в.о. командира військової частини Юрій Погорілий здійснив “службовий подлог”, записавши в офіційний документ – у контракт військовиків  своє одноосібне рішення.

“Фактично хлопці стали рабами Міністерства оборони”,  вважає адвокат.

“Очевидно, їх нема ким замінити,  розмірковує Володимир Бандура. – Проте це порушення Конституції та чинного законодавства. Контракт – не військова служба в чистому вигляді, це вид договору про найм на роботу, відтак він не може бути односторонньо продовжений працедавцем”.

Володимир Бандура припускає, що можуть існувати якісь службові циркуляри Міноборони, так само як вказівки та усні розпорядження, спущені командуванню частини “згори”, з приводу звільнення військовиків у запас. Очевидно, що ця ситуація пов’язана з війною на Сході і мобілізацією в АТО, яку не вдається виконати відповідно до поставленого завдання.

Однак вона не поширюється на контрактників, а стосується виключно мобілізованих, відзначає адвокат. Найсвіжіший Указ Президента від 12 червня “Про часткову демобілізацію військових” говорить про звільнення зі служби військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до Указу Президента України від 21 липня 2014 року № 607 “Про часткову мобілізацію”.

Кілька місяців тому аналогічні конфлікти, які стосувалися 128-ї бригади та одного з місцевих підрозділів Національної Гвардії, були розв’язані шляхом переговорів – командування демобілізувало бійців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: